- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
- – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024
- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
“Krig og konflikt har preget mange utviklingsland, og siden andre verdenskrig har de fleste væpnede konflikter i utviklingsland startet på landsbygda. Dette er ofte svært fattige områder hvor ungdom har få muligheter. Det gjør veien til opprør kort.”
“Krigen mot fattigdom er intet unntak. Det er nødvendig med flere og bedre våpen med lengre rekkevidde dersom denne krigen skal vinnes.”
Slik argumenterer Utvikingsfondet i sin nye kampanje, som har som mål at man skal ta opp kampen for et mer mer bærekraftig landbruk. Ja, rett og slett starte en ny krig, hvor sult, fattigdom og elendighet er fiendene.
Handler om aktiv rolle
Ifølge Utviklingsfondets leder, Kari Helene Partapouli handler dette om å få aktører innenfor bistanden her hjemme til å ta et kraftigere tak i denne situasjonen.
– Verdensbanken påpeker at investeringer i landbruket er spesielt effektivt for å bekjempe fattigdom. Mange av landene som får norsk bistand setter selv landbrukssektoren høyt på sin nasjonale agenda. Norsk bistand bør og kan spille en rolle på dette feltet. Vi ønsker at alle norske partier skal ha dette med inn i sine politiske bistandssatsninger.
Tøft, hardt og rettferdig
Liknende initiativer har kommer før. I 2007 fikk Indias daværende statsminister Manmohan Singh mange til å tenke etter ved å markere 60-årsdagen for landets uavhengighet ved å erklære krig mot fattigdommen og med å karakterisere feil- og underernæring og de voksende sosiale forskjeller som “en nasjonal skam”.
Ifølge Utviklingsfondet og Partapuoli er dette den viktigste krigen vi kjemper på globalt plan. Våpnene som foreslås er ikke geværer eller tanks, men høygafler, trillebår og spader.
En langsiktig satsing på bærekraftig landbruk er en langsiktig investering mot enda flere kriser i framtiden, argumenterer Partapuoli.
Folk skjønner ironien
– Hvordan er reaksjonene på tonen i kampanjen?
– Vi har stort sett fått bare positive reaksjoner på våre sterke virkemidler. De fleste forstår raskt ironien.
Utfordringen først og fremst blant norske politikere er ifølge Utviklingsfond-lederen følgende:
– Vi ser alt for lite fokus på viktigheten av landbrukssektoren for å skape vekst og bekjempe fattigdom i utviklingsland. Med kampanjen ønsker vi at beslutningstakere skal få øynene opp for hvor viktig bærekraftig matproduksjon er.