Etter en enorm asyl- og flyktningestrøm fra land i Midt-Østen og Nord-Afrika mot Europa, en million asylsøkere i Tyskland og stengte grenser i flere europeiske land, lar endringene seg spore også i synet på innvandring og integrering i den norske befolkningen, skriver Aftenposten.
En av hovedindikatorene på økende innvandringsskepsis og direkte innvandringsmotstand, er svaret på spørsmålet: “Synes du innvandring er bra eller dårlig for Norge?”
Ifjor mente 54 prosent at innvandring var bra for Norge. Tallet ett år senere er 45. Hver sjette nordmann som tidligere var positiv til innvandring, er altså ikke det i dag, noe som utgjør en nedgang på 17 prosent.
Lavt utdannede mest innvandringskritiske
Flere svarer også at innvandring er dårlig for landet: I 2016 svarer 18 prosent dette, sammenlignet med 12 prosent i 2015, noe som utgjør en 50 prosents økning.
Høyt utdannede er mer innvandringsliberale enn mennesker med bare grunnskule. En av fire blant dem med lavest utdannelse mener innvandring er dårlig eller meget dårlig for Norge. Bare ca en av ti blant dem med høyest utdannelse er blant de mest innvandringskritiske.
Forskningssjef ved Ipsos MMI, Jan-Paul Brekke, konstaterer at holdningene er endret.
– Endringen gjelder først og fremst holdningen til mottak av flyktninger. Her ser vi en økt bekymring. Det samme gjelder integrering. Det er flere som mener integreringen fungerer dårlig enn for et år siden. Vi ser også at det er færre som mener innvandring er bra for Norge nå. Flere er nøytrale i dette spørsmålet. Andelen som er skeptiske til innvandring, har bare økt marginalt, sier Brekke til Aftenposten
Klikk her for å lese hele saken