- – Trikset er å gi litt faen - 30.07.2017
- For noen betyr sommeren tvangsekteskap - 24.07.2017
- Bryter med fordommer - 02.12.2016
Tall fra Kreftregisteret viser at over halvparten av kvinner med innvandrerbakgrunn ikke kommer benytter seg av muligheten til å sjekke seg for livmorhalskreft. Forskere og Kreftforeningen mener språkbarrierer og kulturforskjeller er grunnen.
– Det kan være kulturelle årsaker, som en vegring for å vise kroppen sin, både til mannlige og kvinnelige fastleger. Det kan også være knyttet til økonomi.
– Selv om screening ikke koster mye, kan det være mye penger for en innvandrerfamilie. Det kan også være kunnskapsmangel, at de ikke vet at det finnes slike systemer i Norge, sier May-Britt Knobloch, spesialrådgiver i Kreftforeningen, til NRK.
Tilbud for alle
Screening er et tilbud til alle kvinner bosatt i Norge, uansett opprinnelsesland. I Norge får cirka 300 kvinner livmorhalskreft årlig.
Kreftregisteret vurderer nå informasjon på ulike spåk for å nå ut til innvandrerbefolkningen. Legestudenten Naema Noor mener at innvandrere som jobber i helsevesenet kan bidra til å spre kunnskap og informasjon.
– Innvandrere som jobber i og har kunnskap om helsevesenet, som snakker både norsk og språket fra landet de kommer fra, kan være brobyggere mellom helsevesenet og disse innvandrerkvinnene.