- Møtes vi i kulturen, blir det vanskeligere å krige - 13.11.2023
- Berøring er bra for samfunnet! - 03.11.2023
- Språklig mangfold styrker folket! - 30.09.2023
Vi er født med følelser. Det er det som gjør oss til mennesker. Den unike menneskelige essensen er emosjonell. Om vi vil nyte livet til det fulle, må vi tørre å føle det gode, det dårlige og det stygge.
Men for mange gutter er følelser noe man må frakoble for å ikke fremstå som “pinglete” eller feminin. Slik har det vært i utallige generasjoner, selv i vår samtid tross fremskritt i nøytralisering av ulikhetene mellom kjønnene.
De siste årene har vi sett en del synlige tegn til at gutter sliter, spesielt på VGS-nivå. Både med frafall på utdanning, ensomhet og utfordringer med mental helse.
«Ta det som en mann!» som det blir uttrykt så stereotypisk. Har ikke disse ordene passert ennå?
Gutter og følelser
Elevene Marthe Fridén, Mikkel Knudsen og Eldar Hjertø Alagic opptar seg rundt tematikken om gutter, følelser og mental helse. I fjor høst startet de sammen bedriften Hjelpende Hånd gjennom programfaget entreprenørskap. En meningsfylt bedrift til ære for dem de mistet. Utrop møtte elevene på Valle Hovin VGS i Gamle Oslo.
– Hei! Vi tenkte å bruke bibliotekrommet, sier Alagic i det jeg entrer Valle Hovin Videregående skole. Et stort og moderne skolebygg som ligger rett inn i Vålerenga stadion.
Vi går forsiktig inn i et stort lokale som preges av litterært innhold. Varsomt finner elevene et bord der vi kan være i fred. Marthe, Mikke og Eldar sitter på hver sin stol og ser forsiktig på hverandre. Noe blyge og engasjerte på samme tid alle tre.
– Hjelpende hånd, hvor kommer ideen fra?
– Fra eget initiativ under korona. Vi var fem til å begynne med, så nå er det bare oss tre. Vi bestemte oss gjennom programfaget entreprenørskap for å starte en bedrift som gir mening. Flere i aldersgruppen vår har dessverre valgt å ta sitt liv, og vi har hørt flere historier om unge som sliter med mental helse. Og det har gått inn på oss. Jeg fikk ideen om å starte bedriften sammen med de andre basert på det vekkende engasjementet gjennom historiene jeg kjenner til, ikke minst på grunn av savnede tiltak fra skolen, sier Fridén.
Unge som målgruppe
– Hvordan har oppmerksomheten vært så langt og hvem prøver dere å nå i disse dager?
– Vi har fått inntrykk av at vårt budskap har kommet ut til mange av elevene på vår skole.
Målgruppen er gutter og ungdommer først og fremst. Vi bruker markedsundersøkelser for å få innsikt om målgruppen, forklarer Fridén med et diskre smil.
– Hva slags verktøy bruker dere for å formidle kunnskap og hjelpe andre?
– Vi formidler vårt engasjement via Instagram og TikTok. Sosiale medier er et nyttig verktøy for å komme i kontakt med ungdommer.
– Fortell om ungdommens TikTok. Hva slags nytteverdi har denne appen?
– Vi har lagt ut en video på TikTok der vi har bla fått 3000 seere. Målgruppen er mer aktive der enn andre plattformer. Det er lett å få rask og mye oppmerksomhet på kort tid på TikTok. Opplysende videoer er kjempepopulært!
Stempel som «puslete»
– Hva med de som kommer fra et hjem med strengere rammer, av en eller annen kulturell eller religiøs årsak? Tøffe?
– Vi har opplevd at noen elever har et annerledes syn på kvinner, noe som utfordrer vårt feministiske blikk. Gjerne med klisjeer om at kvinner skal være på kjøkkenet. Ja, de skal gjerne bare tøffe seg litt.
– Hvorfor så redde for følelser, gutter?
– Guttas psykiske helse har da fått økt fokus de siste årene. Har du hørt om NRK-serien «Gutter mot verden»? Serien har resultert i at mange flere har blitt mer komfortable med å snakke om hvordan de egentlig har det. Norske menn har det ikke så bra som det vi ønsker. Ensomhet, stadig flere lever alene eller har få nære relasjoner. Mange er redde for å bli fremstilt som «puslete» eller for «feminine». Det er tungt å leve med alle forventninger knyttet til det å være mann og gutt, samtidig føle seg alene om presset og følelser rundt, forteller Alagic.
– Gi slipp på tøff fasade
– På profilen deres på Instagram har dere et innlegg med tittelen “Ting vi trenger å normalisere for menn i 2022”. Med blant annet disse budskapene: Å være feminin og spørre om hjelp. Hvordan kan vi tilrettelegge for at menn føler seg mer inkludert i det som angår tabubelagte temaer?
– Åpenhet og engasjement fra samfunnet. Vi bidrar med vårt prosjekt og bånder kameratslig ved å forsiktig oppmuntre hverandre til å gi slipp på skam og tøff fasade. Vi må våge å snakke om følelser uten å føle oss dømt. Vi må våge å være mer åpne, sier Knudsen.
Fridén og Alegic nikker seg enige med følsomme blikk til hverandre. Et følsomt øyeblikk før de haster avgårde til trening og sitt.