- – Trikset er å gi litt faen - 30.07.2017
- For noen betyr sommeren tvangsekteskap - 24.07.2017
- Bryter med fordommer - 02.12.2016
«Det einaste som braut stilla, var motorduren og lyden av båten som skar gjennom dei låge bølgene. Innimellom gret nokre av borna. Dei over to hundre menneska om bord lytta etter redninga, og fleire av dei gret stille. Dei visste at dei hadde lagt alt i potten».
Slik åpner Farvel, Syria. Om eit folk på flukt, den nye boka til tidligere KrFU-leder, og nå internasjonal rådgiver i Tankesmien Agenda, Emil André Erstad.
Farvel Syria lanseres i dag i Oslo. Med utgivelsen håper han å knuse noen myter når det kommer til flyktninger.
– Det er en myte at alle vil hit. Aller helst vil de være der de kjenner språket, kulturen og skikkene, sier han til Klassekampen, ifølge ABC Nyheter.
Hjelp utenfor flyktningleir
Han mener derfor at dersom Norge åpner opp for 10.000 kvoteflyktninger, vil det ikke føre til at flere kommer til å komme hit på egenhånd.
Erstad mener også at Norge må revurdere hvordan de distribuerer pengene som går til nærområdene.
– En uforholdsmessig stor andel av hjelpen går til flyktningleirer, men det er mange flere flyktninger utenfor flyktningleirene. Sårbare flyktninger som for eksempel opposisjonelle aktivister, våger ikke engang å søke tilflukt i flyktningleirene av frykt for represalier fra syrisk etterretning, sier han videre.
I tillegg til 10.000 kvoteflyktninger hvert år foreslår Erstad følgende:
– Sponsorstøttede kvoteflyktninger.
– Akademiske og humanitære visum.
– Europeisk ansvarsfordeling.
– En Marshall-aktig hjelp til Syrias naboland.