- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
IRN fungerer som konsulenter for kjøttleverandørene som de har sertifisert og tjener opp til to kroner kiloen for halalkjøttet som selges i Norge. IRN tjener penger også på å halalsertifisere butikker og restauranter gjennom en årlig avgift.
Årlig har organisasjonen rundt en million kroner i inntekter fra halalsertifisering. Ved utgangen av 2014 hadde de bygd seg opp et overskudd på nesten 1,4 millioner fra virksomheten gjennom flere år, viser et regnskap.
Islamsk Råd Norges (IRN) generalsekretær Mehtab Afsar sier til NRK all inntekt skal gå til drift og lønn for å sikre halalmatproduksjonen.
– Vi har sett i markedet over mange år at produkter som merkes halal nødvendigvis ikke er halal. Så her er det misvisende og villedende markedsføring som fører forbrukerne bak lyset. IRNs sertifisering kvalitetssikrer og sikrer at forbrukeren får den varen de har krav på.
Kan bidra til dyrere kjøtt
NHO Reiseliv mener at IRNs sertifiseringsordning kan bidra til dyrere varer og lavere driftsmarginer.
– Halalsertifisering er en ordning som det har gått inflasjon på. Uten noe kontrollstruktur kan hvilken som helst formål sette opp en sertifisering som blir praktisert i Norge. Myndighetene ser ikke på dette i det hele tatt og det er en utfordring og kan bli en enda større utfordring, sier Karlsen til NRK.
IRNs generalsekretær presiserer på sin side at halalsertifiseringen er frivillig.
– Dette er en avtale som er fremforhandlet mellom to parter. Vi sertifiserer og de ønsker å bli sertifisert. Det er ingen tvang, sier Afsar til NRK