- – Ville bli frivillig for å gi noe tilbake - 17.11.2024
- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
- – Aktiv dødshjelp er forbudt i følge islam - 14.11.2024
Fotnoter for leser: Tidligere i sommer var Burner involvert i en ukeslang debattserie om sekularisme, som involverte et sterkt ordskifte med andre samfunnsdebattanter, blant annet LIMs leder Mahmoud Farahmand, psykologen Shahram Shaygani og forfatteren Mina Bai. I tillegg ble han karikert av den kontroversielle tegneren Thomas Knarvik. Utrop intervjuet Burner før debattseriene.
Klikk her for å lese noen av kommentarartiklene: (1),(2),(3),(4)
“Vi bør slutte å finne oss i at titler og posisjoner går i arv”, skrev Burner tidligere i vår i en kommentarartikkel i Drammens Tidende som ble heftig delt og debattert.
Forskeren og lokalpolitikeren har ikke endret standpunkt siden den gang.
– I et av verdens mest demokratiske land er det et paradoks at man beholder en udemokratisk institusjon, en rest fra fortiden. Kongehuset koster 300-400 millioner av skattebetalernes penger, og fører til at en hel familie ikke får lov til å stemme, ytre seg eller engasjere seg i politikken. Jeg har ingenting imot Kong Harald eller kongefamilien personlig. Først og fremst handler det om en institusjon som forlengst burde ha blitt avskaffet.
Mann med sterke meninger
Burner er vant til å fremme sterke og klare meninger. Som barn av iranske politiske flyktninger er han overbevist om at mye av engasjementet hans kan forklares med påvirkning fra foreldrene.
– Trives du med å stå fram med sterke synspunkter i den offentlige debatten?
– Ja, det gjør jeg. I år har det naturlig nok vært mye om flyktningkrisen, nettopp fordi jeg selv var flyktning. Men like mye brenner jeg for utdanningspolitikk. Det er noen ganger litt for mye synsing der. Alle mener noe om skole, ofte kun med utgangspunkt i at de selv har gått på skole. Jeg mener utdanningspolitikk må være så kunnskapsbasert som mulig. Det er greit å mene ting, men når du har all forskning mot deg, så blir det for dumt. Et godt eksempel er Høyres mantra om karakterer i barneskolen, som de riktig nok la fra seg ganske kjapt da de kom i regjering.
Selv har han vokst opp i Norge, men også bodd i Australia og Pakistan, og har amerikansk slekt i familienavnet. Om du skulle stille Burner det berømte “hvor er du fra”-spørsmålet, vil han nok synes det er heller ukomfortabelt og upresist.
– Hvis noen skulle spørre, så ville jeg ha spurt tilbake: Mener du hvor jeg er født, hvilket pass jeg har, hvor jeg føler jeg er fra, eller hvor jeg har bodd lengst?
Mot politikk-apati
I de ni siste årene har Burner gjort drammenser av seg, og jobbet som lærerutdanner ved Høgskolen i Sørøst-Norge (tidligere Buskerud og Vestfold). En jobb han kombinerer med samfunnsengasjementet.
– For meg var det å bli politiker et ønske og et redskap for å påvirke samfunnet. Rett og slett å få til ting.
Han husker spesielt en diskusjon for en del år tilbake med venner og bekjente, hvor flere uttrykte både misnøye med og apati overfor politikken.
– Flere sa rett ut at de “likte ikke politikk eller politikere”. Da kontret jeg med at politikk handler om hverdagen din. Alt det man gjør, eller kan få gjort, handler om politiske beslutninger, som igjen påvirker hverdagslivet. Skal man få til de endringene man ønsker seg, så kan man ikke sitte stille, men engasjere seg å prøve å påvirke aktivt.
Gerhardsen og Gahr Støre
Samtalediskusjonen denne vinterdagen i 2011 gjorde at Burner bestemte seg for nettopp å “påvirke aktivt”. Han studerte nøye ulike partiprogrammer, før han i slutten av februar 2011 bestemte seg for å melde seg inn i Arbeiderpartiet.
– For meg sto det mellom Venstre, Ap, Høyre og SV – og i siste runde sto det bare mellom Venstre og Ap. Lederskapet og den historiske posisjonen som jeg fant i Arbeiderpartiet, var det som til slutt gjorde utslaget, og at de appellerte mest til meg. Folk som Gahr Støre, Gerhardsen og Stoltenberg.
– Ser du dem som politiske forbilder?
– Ja, helt klart. For meg er de dyktige og karismatiske ledere som står for god og pragmatisk politikk. Jeg ser dette som særlig viktig i en tid hvor det er folk på ytterkantene som skriker mest og prøver å dominere den politiske agendaen.
Sjakk- og språkelsker
Med sin svært mangfoldige bakgrunn har Burner lært seg å snakke sju språk. Nylig ble han ferdig med en doktorgrad om hvordan engelsk brukes i det norske skoleverket.
– Jeg er nok ikke bare interessert i norsk eller engelsk, men i språk generelt.
Når han skal slappe av og komme seg vekk fra jobbmodus, er det venner og sjakk det går i.
– For meg er venner svært viktig. Jeg er nok en type person som liker å være sosial, om enn med måtehold. Jeg synes det er greit å ha en balanse mellom det å feste og det å holde helsen vedlike. Og derfor er jeg også glad i å trene og være ute i naturen på fritiden.
– Ikke frykte r-ordet
Siden han trådte inn i politikken for fem år siden har det vært mye skriving. Over 100 ulike innlegg og kronikker til ymse aviser lokalt og nasjonalt. Sosiale medier er Burner også aktiv i.
– Vi trenger inn flere nye stemmer inn i den norske offentligheten. Samfunnsdebatten domineres av noen få, gjerne middelaldrende, hvite menn. Dette fører til manglende selvrefleksjon i visse debatter, særlig når det gjelder innvandring, integrering og asyl.
– I det siste har man hatt sterke fronter i denne diskusjonen. Har debatten blitt bedre eller verre, eller preget av stillstand, slik du ser det?
– Som forsker er jeg aktiv i ulike internasjonale fora. I Norge kan det virke som det beryktede r-ordet, rasisme, og det å snakke om rase, oppfattes som upassende. Som at man vifter med et eller annen kort for å skape medlidenhet. Det har nærmest blitt slik at det er verre å påpeke rasistiske uttalelser enn å komme med rasistiske uttalelser. Og da er vi på ville veier, tenker jeg.
Fortsetter å kjempe
Til neste høst er det Stortingsvalg, og gode muligheter for å påvirke.
– Jeg kommer fortsatt til å kjempe på de to frontene, utdannings- og innvandringspolitikk. Utdanning er og blir svært viktig i tiden fremover, og er en viktig påvirkningskanal.
– Kunne du tenke deg en plass på Tinget?
– I så fall ville jeg avvente en nominasjonsprosess. Politikken for meg er også en viktig plattform, ikke minst for å påvirke i retning av en mer human og rettferdig utlendings- og innvandringspolitikk, som vil fortsette å være de to hjertesakene mine.
Navn: Tony Burner
Alder: 35
Nåværende bosted: Drammen
Offisiell yrkestittel: Førsteamanuensis ved Høgskolen i Sørøst-Norge (tidligere Buskerud og Vestfold)