I dag markeres den muslimske høytiden eid al-fitr, og i den anledning sender NRK eid-programmet “Festen etter fasten” for tredje året på rad.
Som tidligere inviterer programleder Rima Iraki profilerte norske muslimer fra forskjellige bakgrunner til å vise frem sine tradisjonelle matretter, musikkopptredener og andre sider av seg selv i en intervjuprat med Iraki.
I år får hun hjelp til å lede programmet av Noman Mubashir, Selma Ibrahim, Amir Horori og Yama Wolasmal.
– Det blir ekstra spesielt å feire id i år. De to siste årene har feiringen vært preget av koronarestriksjoner. Nå som samfunnet har åpnet igjen, kan folk endelig møtes for å feire skikkelig. Det gleder jeg meg til å vise fram – fra flere steder i landet. Og så ser jeg fram til å lage fest sammen med Noman, Selma, Amir og Yama – dette er jo et drømmelag, sier Iraki til NRK.
Til vanlig er Iraki programleder for «Urix» på NRK1.
Ris og ros
Programmet har fått både ris og ros. I 2021 vant programmet Gullruten for årets nyskapning. Samtidig mottok Kringkastingsrådet en enorm mengde henvendelser da den første “Festen etter fasten”-sendingen ble lansert i 2020.
Ifølge Kampanje var 430 av henvendelsene klager på programmet, mens 172 av dem var positive.
– Jeg tror aldri rådet har mottatt så mange positive tilbakemeldinger på ett program, uttalte spesialrådgiver Erik Skarrud ved Kringkastingsrådet, til Kampanje.
– Folk skal få mene det de vil
Det var ikke bare i 2020 at folk ikke var fornøyde med at NRK feirer eid. I 2021 falt eid-feiringen dagen etter en kristne helligdagen Kristi himmelfartsdag. Flere klaget inn til Kringkastingsrådet og uttrykte misnøye med at NRK markerte muslimenes eid-feiring og ikke Kristi himmelfartsdag.
«Torsdag 13.05.2021 var det Kristi himmelfartsdag, vi er et kristent land. Det var INGENTING om denne dagen på TV, men masse om muslimenes Id, hva er det som skjer?» skrev en av klagerne ifølge Dagsavisen.
Iraki forteller til Dagbladet at hun forventet at «Festen etter fasten» skulle få kritikk da det ble lansert.
– Jeg var forberedt. Jeg har ikke levd under en stein de siste åra. Jeg leser kommentarfelt jeg også. Med det bakteppet, så visste jeg at det ville komme mye kritikk. Det er fordelen med å bo i et demokrati – at folk skal få mene det de vil, sier Iraki.