Samler inn for tørkerammede i Somalia

MATUTDELING: Sakeena Aid, den lokale hjelpeorganisasjonen som Jamal Sheik samarbeider med, har allerede utdelt flere runder med mat og drikke til klimaflyktninger i Somalia.
Foto: Sakeena Aid
Tørken på Afrikas horn har drevet 745 000 somaliere på flukt. Med en pågående innsamlingsaksjon håper Jamal Sheik på å hjelpe de tørkerammede.

I april meldte Flyktninghjelpen om at 745 000 er fordrevet av tørke i Somalia.

Regntiden har sviktet tre år på rad og over en halv million mennesker har blitt tvunget på flukt siden januar, viser tall fra overvåkingsgruppen Protection and Return Monitoring Network.

Flesteparten av disse har flyktet til større byer i Somalia inkludert hovedstaden Mogadishu. Det fører til ytterligere press på allerede begrensede tjenester og i overfylte flyktningleirer.

Jamal Sheik, mannen bak Instagramkontoen @rasisme_i_norge har startet en innsamlingsaksjon for å hjelpe de tørkerammede i foreldrenes hjemland. Pengene donerer han til Sakeena Aid.

INNSAMLING: Jamal Sheik samler inn penger til Sakeena Aid for å hjelpe de tørkerammede i Somalia.
Foto : Privat

– Sakeena Aid har vært tilstede i Somalia med både frivillige og feltarbeidere gjennom mange år. Der vil de i samarbeid med Rasisme i Norge gå til innkjøp av mat og mulige vannløsninger for de mest utsatte.

Foreløpig har Sheik samlet inn 38 428 kr til hjelpeorganisasjonen.

 

 

– En konsekvens av klimaendringene

Sheik peker på at tørken er en konsekvens av klimaendringene.

– Flere eksperter og meteorologer har knyttet situasjonen til menneskeskapte klimaendringer. Blant annet oppvarming ved Indiahavet og flere sammenhengende måneder uten regn. Dette har ført til at en stor andel av avlinger og kveg har dødd ut, sier Sheik til Utrop.

Dette er ikke den første tørken som har rammet Afrikas horn de siste årene. Store deler av Somalia og Etiopia har vært tørre i en årrekke.

TØRKE: Tørken i Somalia har drevet 745.000 på flukt. Flyktningene samles i flyktningleirer som på dette bildet.
Foto : Sakeena Aid

– Den potensielle sultkatastrofen etter den ekstreme tørken i 2017-2018 ble forhindret av en tidlig innsats fra humanitære organisasjoner. De bidro med store midler som sikret mat og vann, men både avlinger og bøndenes egne dyr døde ut på grunn av tørken.

Tilsendte matforsyninger blir en kortsiktig løsning når avlinger og kveg har dødd ut.

– Det har oppstått så hyppige katastrofer de siste ti årene at man ikke engang har rukket å bygge opp avlinger eller større kull med husdyr. Det er virkelig kritisk. Somalia og Afrikas horn trenger at verdenssamfunnet og organisasjonene kommer på banen med midler og hjelp, sier Sheik.

MATKØ: Kvinner står i kø for å få utdelt mat og vann fra Sakeena Aid.
Foto : Sakeena Aid

I 2011 døde 260 000 mennesker i Somalia grunnet sultkatastrofen

– Hvordan påvirker tørken den politiske situasjonen i Somalia?

– Den politiske situasjonen er nøktern, men dessverre er ikke samfunnet rustet for å håndtere en så alvorlig tørke som det vi ser i Somalia nå.

Sheik påpeker at det har vært en pågående borgerkrig i lang tid, samtidig som enorme og gjentakende naturkatastrofer har satt sitt preg på situasjonen.

– Dette er den verste sultkatastrofen på flere tiår, så den politiske situasjonen er selvfølgelig knyttet direkte opp til dette.

Ifølge FN er dette den verste tørken siden 1981. Tørken er altså verre enn det den var i 2010-2012 da 260 000 mennesker døde av sult.

Krigen i Ukraina har også forverret situasjonen. Somalia får mesteparten av hveten sin fra Ukraina og Russland, og prisen på hvete, sukker og olje har allerede steget kraftig i deler av landet.

–  Derfor må Norge og resten av verdenssamfunnet gjør alt i sin makt for å bidra med mat, vann, medisin, og andre viktige fornyinger. De trenger oss nå!, sier Sheik.