- – Trikset er å gi litt faen - 30.07.2017
- For noen betyr sommeren tvangsekteskap - 24.07.2017
- Bryter med fordommer - 02.12.2016
Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) har gjennomført en undersøkelse av holdningene til ungdommer i alderen 16-19 år.
I undersøkelsen kommer det frem at 24 prosent er “helt enige” i at det er en krig mellom islam og Vesten. 34 prosent er “litt enig”.
– Obama hevder det ikke er en krig mellom Vesten og islam, det samme gjør Erna Solberg. Samtidig brukes ordet krig veldig ofte, sier NOVA-forsker Viggo Vestel til Aftenposten og bruker Frankrikes president, François Hollande, som eksempel.
Unge innvandrergutter
I undersøkelsen er det også fokus på vold. Det kommer fram at cirka seks prosent av gutter med innvandrerbakgrunn støtter politisk motivert vold i “i stor grad” eller i “i svært stor grad”.
– Mange av innvandrerfamiliene i Norge kommer fra områder i verden hvor det er ganske røffe forhold. Noen er flyktninger fra krigsområder. Andre kommer fra land med voldelige regimer. At det er en overvekt av unge gutter med innvandrerbakgrunn, synes jeg derfor ikke er så veldig overraskende, sier Viggo Vestel.
I en sak på Høgskolens hjemmesider vises det til at det er forskjell mellom de som har radikale holdninger på den pro-islamistiske siden, og de som støtter mer tradisjonelle høyreekstreme posisjoner. I den siste gruppa er det færre som støtter bruk av politisk motivert vold.
Ifølge Bakken og Vestel kan det være flere grunner til dette.
‒ Kanskje berører dagens krigshandlinger i Syria og Irak en del muslimer mer? Kanskje vet de mer om hvor utsatte noen av «deres egne» kan være? Kanskje opplever vi også her i landet mer marginalisering og fremmedgjøring i enkelte innvandrermiljøer – av en type som har dannet grunnlag for radikalisering i andre europeiske land – enn vi har trodd, reflekterer forskerne bak studien i saken.
Greit å reise til Syria
I undersøkelsen mener også 6,4 prosent av ungdommene at det er greit å reise til Syria for å kjempe.
– Syria-krigen er noe mange, særlig unge muslimer, er særlig opptatt av. Mange er opprørte over måten Assad-regimet behandler innbyggerne på, og mange føler at de kan støtte folk som drar for å slåss mot Assads styrker, forteller Vestel til Aftenposten.