I går kveld ble Ali Al-Faraj møtt med en drapstrussel da han gikk gjennom fotgjengertunnelen ved togstasjonen på Grorud.
På tunnelveggen står det med store bokstaver: “Kill russians & muslims” (“Drep russere og muslimer).
Dette er ikke den første taggingen i tunnelen som oppfordrer til drap. Et par uker tidligere ble Al-Faraj vitne til at en ungdomsgjeng mottok drapstrusler da de tok bilde av en annen tagging.
Her stod det opprinnelig “Kill Putin” (“Drep Putin”), men “Putin” hadde blitt strøket ut, og ble erstattet med “Zelenski, Boris, Biden”. Taggingen har dermed gått fra å angripe Russlands president Vladimir Putin, til å angripe statslederne i Ukraina, Storbritannia og USA. Z-en i “Zelenskyj” ble utrustet med et nazi-symbol.
Det var dette ungdomsgjengen tok bilde av da noen forbipasserende stoppet opp og truet dem på livet.
– Jeg så og hørte at det ble rettet trusler mot ungdommene. Det startet med at
guttene tok bilder av taggingen på veggen. Så gikk to ukjente menn bort til dem og bannet, sier Al-Faraj til Utrop.
De tilnærmet seg ungdommene på en truende måte, ifølge Al-Faraj.
– Mennene tok av seg ryggsekkene de hadde på seg, åpnet disse og var i ferd med å ta ut noe fra sekken. Da guttene prøvde å komme seg vekk, fulgte mennene etter dem og truet dem med både bank og drap.
Forsøkte å roe ned situasjonen
Al-Faraj stoppet en politibil som tilfeldigvis kjørte forbi og ba dem om å roe ned situasjonen.
– Da begynte truslene å bli rettet mot meg også. Drapstruslene mot meg stoppet ikke selv med politiets tilstedeværelse. Politiet valgte derfor å legge håndjern på en av mennene. Deretter satt de ham bak i politibilen.
Al-Faraj er fra området, men sier at han ikke kjenner til noen av ungdommene. Ifølge ham tok ungdommene kun et bilde av taggingen og var ikke ansvarlige for hærverket. De hadde heller ikke med seg sekker eller bager hvor de kunne ha gjemt spraybokser.
– De holdt til på Romsås og var på vei til McDonalds på Grorud for å ta seg en matbit. Jeg rakk å ta en liten prat med dem i mens politiet var på stedet. Det var helt tilfeldig at jeg gikk forbi da de ble utsatt for trusler.
Mener taggingen burde ha blitt fjernet
Al-Faraj er kritisk til at “Kill Zelenski, Boris, Biden”- taggingen har stått i flere uker uten å ha blitt fjernet. Han mener at taggingen har åpnet for flere voldelige hatytringer.
– Den kan fort tolkes som en trussel rettet mot russere, ukrainere, og de som støtter dem på hver sin side. At dette har kunne fått stått fritt, har samtidig bidratt til at flere har tatt seg friheten til å uttrykke sine rasistiske meninger på samme området.
Oslo kommune bruker ca. 80 millioner i året på å fjerne tagginger, ifølge byrådet i Oslo.
Al-Faraj synes de voldelige hatytringene er spesielt alvorlige med tanke på at det er et asylmottak for ukrainere i nærheten og at det bor mange muslimer i området fra før. Han forteller at taggingene har gjort flere engstelige.
– Det som en gang var en fin del av en lengre turvei, har nå blitt en kilde til angst og redsel. Flere av mine venner har fortalt meg at de er veldig engstelige for å la barna sine være ute i nærområdene, spesielt etter å ha blitt oppmerksomme på hva som blir tagget i området.
Økende hatytringer mot russere
Al-Faraj gikk på nytt igjennom tunnelen kl. 15 i dag. Begge taggingene står der fortsatt. I tillegg har det kommet en ny:
“Always above you, russian whores” (“Alltid over dere, russiske horer”).
Etter Putins invasjon av Ukraina har flere russere mottatt drapstrusler. I mars intervjuet Utrop russiske “Maria” som fikk en drapstrussel slengt etter seg da hun skulle hente posten.
– Jeg gikk ut for å hente posten, så plutselig stopper en bil. Sjåføren ropte: “Du, russiske! Du må dø!”. Ved siden av sjåføren sitter en annen mann som roper: “Flytt tilbake til Russland! Flytt vekk fra Norge!”, sa “Maria” til Utrop.
Hun bor i en liten bygd hvor alle vet hvem alle er. Det innebærer også hvor alle bor og hvor de opprinnelig kommer fra. At hun ble verbalt angrepet utenfor sitt eget hjem, fikk henne til å frykte ekstra for barna sine, som går på barneskolen.
– Handlingsplanen mot islamofobi må gjennomføres
– Flere undersøkelser viser at det er et økende hat mot muslimer. Derfor er vi glade for at den forrige regjeringen lanserte en handlingsplan mot muslimfiendtlige holdninger. Det er utrolig viktig at ansvarlige aktører nå tar tak i denne handlingsplanen og gjennomfører den. Det er utrolig viktig at dette ikke bare blir et stykke papir, sier Arshad Jamil, styremedlem og dialogansvarlig i Muslimsk Dialognettverk (MDN).
Jamil mener at man burde jobbe mot islamofobi slik som man gjorde mot sexisme da #MeToo-bevegelsen vokste frem.
– Politiske partier og arbeidsgivere oppdaterte sine retningslinjer. Min oppfordring er at arbeidsgivere, politiske partier og skoler går igjennom ikke bare mobbing og rasisme, men også muslimfiendtlige holdninger. Vi kjenner til at det finnes mye underrapportering når det gjelder hatytringer mot muslimer og skjult diskriminering basert på religiøs bakgrunn, sier han til Utrop.
– Hvem kan garantere at neste steg ikke vil være å brenne moskeer og muslimer?
Jamil sammenligner hat-taggingen på Grorud med SIANs hatytringer mot muslimer.
– Vi frykter at andre vil bli mer inspirert av SIAN og tar ideen om koranbrenning videre. Hvem kan garantere at neste steg ikke vil være å brenne moskeer og muslimer?
– Hvordan jobber Muslimsk dialognettverk for å redusere hatytringer mot muslimer?
– Først og fremst ligger ansvaret hos storsamfunnet for å jobbe med inkludering og ha nulltoleranse for muslimfiendtlige holdninger. Så må moskeene fortsette å jobbe med kompetanseheving i egne rekker og tilrettelegge for aktiviteter som er med på å styrke identiteten til unge muslimer. Det er svært viktig at de føler seg inkludert i et samfunn.
Vil møte hatytringer på en god og fornuftig måte
Jamil roser statsministerens nylige moské-besøk:
– Vi så jo nå da statsminister Jonas Gahr Støre under eid-feiringen besøkte Rabita, en av våre medlemsmoskeer, og Raymond Johansen besøkte en annen medlemsmoské og tok tydelig avstand fra brenning av koranen. Det er viktig at politikere også snakker for norske muslimer. Sånt er med på å styrke den norsk-muslimske identiteten.
Jamil understreker at slike inkluderende handlinger kombinert med moskeenes og MDNs arbeid, vil forberede muslimsk ungdom til å møte hatytringer på en god og fornuftig måte.