- – Føler et samfunnsbehov for å ta opp tabubelagte temaer - 17.12.2024
- Hanne Tveter og Alex Mercado slipper ut julesingel - 17.12.2024
- – Norge er som en historiefortelling - 17.12.2024
Jeg er bekymret for at angrepene mot politiet i Sverige også kan skje mot politiet i Norge, sier forbundsleder Unn Alma Skatvold i Politiets Fellesforbund (PF), til politiforum.no.
I påsken oppsto det voldelige opptøyer i blant annet Linköping, Norrköping, Örebro og Rinkeby, i forbindelse med at den høyreradikale, dansksvenske politikeren Rasmus Paludan kom til Sverige for å gjennomføre koranbrenninger. I forbindelse med opptøyene ble svensk politi angrepet.
Politiet har mottatt over 100 meldinger om alvorlige hendelser og skader fra sine tjenestepersoner. Minst 26 polititjenestepersoner og 14 sivile er bekreftet skadd, og 20 politikjøretøyer ble skadet eller ødelagt.
Opprørt rikspolitisjef
Andre påskedag innkaller rikspolitisjef Anders Thornberg til en pressekonferanse om voldshendelsene mot politiet. Her sier Thornberg at det var politiet som var målet og ikke Paludan.
– Jeg har vært politi i 40 år og jeg vet hva det kan innebære å stå der ute, og stå opp for lov og orden, beskyttelse, rettigheter og demokratisk frihet. Sånne situasjoner skal man ikke behøve å ha på en arbeidsplass, sa en tydelig opprørt Thornberg til Aftonbladet i etterkant av pressekonferansen.
Når Politiforum snakker med Skatvold, har hennes svenske kollegaer i Polisforbundet akkurat orientert henne om påskens voldshendelser mot politiet.
– Ledelsen i det svenske politiforbundet uttrykker til meg at det er et enormt økt hat mot politiet, og angrepene retter seg direkte mot dem. Det er også første gang det oppfattes at det er rene drapsforsøk mot politiet.
Voldelige tendenser i Norge?
Skatvold trekker frem at vi har sett voldelige tendenser mot politiet også i Norge, og trekker frem Sian-demonstrasjonene i politidistriktene Oslo, Agder og Sør-Øst.
– Politidistriktene rapporterer da om at det hadde blitt en tøffere stemning. I Sverige rapporterer politiet også om at motdemonstrantene helt bevisst forsøker å provosere politiet til å gjøre feil, som så filmes. I etterkant kan de «ta» politiet på feilen. Dette er heller ikke et ukjent fenomen i Norge, forteller hun.
Skatvold er også bekymret for at politiet blir fremstilt som at de forsvarer budskapet til den eller de som holder demonstrasjonen.
– Vår jobb er å forsvare ytringsfriheten, understreker PF-lederen.
Høy tillit i befolkningen
Også justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier at det vi har sett i Sverige er svært bekymringsfullt.
– Det er skremmende når politiet blir direkte mål for slike angrep. Jeg vil understreke at forholdene og de underliggende utfordringene er ulike i Norge og Sverige, og at norsk politi nyter høy tillit i befolkningen. Det henger nok nøye sammen med hvordan norsk politi jobber lokalt, skriver hun i en e-post.