- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
NB! Saken ble opprinnelig publisert i Utrops nett- og papirutgaver sommeren 2016
I løpet av sommeren fyller Universitetet i Oslos internasjonale sommerskole 70 år. Med slagordet Kom til Norge – opplev verden, har skolen vokst fra et enkelt etterkrigstiltak med formål om å fremme internasjonal forståelse, til et flerfoldig studieprogram.
– I år har vi 582 studenter fra hele 98 land. De tilbringer tiden sin i Norge frem til 5. august. Vi har 13 bacheloremner, som tar opp ulike temaer rundt Norge og det norske, blant annet litteratur, kultur og samfunnsspørsmål. Vi har også profesjonsrelaterte masterstudier, blant annet innen fredsforskning, sier Einar Vannebo, direktør for sommerskolen.
Norge har alltid hatt en slags magisk klang hos meg.
For ham er det 24. sommer på rad at han tar imot unge studenter fra hele verden. Det er en fulltids- og helårsjobb, understreker han.
– Om høsten og vinteren har vi norskkurs for utenlandsstudenter gående, mens våren går til planlegging av sommerskolen
Verdensforum
I tillegg til undervisning i klasserommet tilbyr skolen studentene utenomfaglige aktiviteter.
– Vi kommer til å ha alt fra kulturaktiviteter til ekskursjoner. Sommerskolen har to pillarer: en akademisk og en filantropisk. Sistnevnte baserer seg på tanken om internasjonal godvilje og på å skape et unikt læringsmiljø, en form for verdensforum, hvor studenter fra ulike verdensdeler blir kjent med hverandre.
Utfordret fordommer
20-årige Leon fra Polen har studert norsk flere år i hjemlandet. I sommer kom han inn på sommerskolen, til sin store begeistring.
– Selv skal jeg studere frem til skoleslutt, og eventuelt vurdere om jeg skal tilbringre mer tid i Norge.
Innføringen i norsk språk og kultur går greit. Norske priser, derimot, er vanskeligere å akseptere:
– Jeg må nok innrømme at jeg flere ganger har vært på handletur i Sverige.
For 25-årige Thelma, som studerer internasjonal utvikling, og jobber som forskningsassistent hjemme i Nigeria, har lærdommen kommet i form av knuste fordommer.
– For meg har dette vært en unik mulighet for å lære om ulike land og kulturer, som jeg ikke ville fått mange andre steder. Man blir kvitt både egne fordommer og oppfatninger man ikke engang visste man hadde, men som man blir obs på ved diskusjoner med andre studenter.
Tilbake til “røttene”
Vi møter også Thea (18) fra USA. I likhet med Leon fra Polen studerer hun norsk språk og kultur. Det å komme til Norge ble en slags hjemkomst.
– Foreldrene mine bodde og jobbet her rundt den tiden jeg ble født, før vi som familie på tre reiste tilbake til Statene. Norge har alltid hatt en slags magisk klang hos meg, og jeg har alltid studert og hatt fokus på Norge og de andre nordiske landene.
Så langt er hun fornøyd med oppholdet i Oslo.
– Det er fint at sommerskolen fokuserer både på det norske og på de andre landenes kultur. Jeg liker også de åpne og ærlige faglige diskusjonene, for det er slik man blir ordentlig kjent.
Planene hennes for høsten klare.
– For min del blir det Høgskolen i Telemark i Bø, der jeg skal ta skandinaviske studier. Målet er å lære mer om det norske og nordiske.