Utstillingen har vært planlagt i halvannet år, forteller prosjektleder Sigrid Samset Mygland til NRK.
– Vi ønsker å stille spørsmål ved om det noen gang har funnes en homogen og ensartet norsk befolkning. Vi vet jo at rundt en tredjedel av innbyggerne i Bergen var tyskere på 1300-tallet, og det vi i dag kaller det typisk norske, det “ekte rotnorske”, liksom, er det folk fra mange ulike steder som har bidratt til å bygge opp.
– Utstillingen ble jo plutselig mer aktuell med de store flyktningstrømmene, konstaterer hun.
Et mangfoldig livsløp
Stian Suppersberger Hamre, biologisk antropolog ved Universitetet i Bergen forsker på eldgamle tenner og skjeletter for å finne ut hvor menneskene stammer fra, hvor de har reist og hva de har vært gjennom i løpet av livet.
Fra en “fragile”-merket eske poststemplet i Liverpool, kunne Hamre i dag forsiktig løfte ut rekonstruksjonene professor Caroline Wilkinson har laget på oppdrag fra bergensforskerne: Nemlig to 800 år gamle trøndere, gjenskapt så nøyaktig som mulig slik de så ut da de levde i middelalderen.
– Genetiske analyser sier noe om forfedrene, og isotopanalyse kan si noe om hvor de er oppvokst, og hvor de har flyttet seg gjennom livet. Man kan rekonstruere en livshistorie, sier Hamre til NRK.