– Skoler ikke det beste stedet for integrering

 
Foto: Wikimedia Commons
40 enslige mindreårige asylsøkere får undervisning i en nedlagt skole uten andre norske elever i bygda Røsvik i Sørfold (bildet). – Ikke enestående, mener UDI.

Guttene som fra Afghanistan og Syria er mellom 15 og 18 år, og har bodd på mottaket i bygda Røsvik i Sørfold siden nyttår. Her er det ingen butikk og dårlig bussforbindelse inn til kommunesenteret. Når de neste uke skal begynne på skole skjer det i et nedlagt skolebygg – uten norske elever å praktisere med i friminuttene, melder NRK.

Sistnevnte bekymrer guttenes verge og de ansatte ved asylmottaket, som frykter guttene vil bli stående utenfor det norske samfunnet. I fjor fikk 98 prosent av de mindreårige asylsøkerne innvilget søknadene sine.

Ordføreren Lars Evjenth (Ap) sier kommunen aldri ønsket et mottak her, nettopp fordi det gjør integreringen vanskelig.

– Det er to mil til nærmeste butikk. Det er dårlig kollektivtilbud og det er svært få ungdommer i den aldersgruppen asylsøkerne tilhører, sier ordføreren til NRK.

UDI: – Ikke enestående
Ifølge regiondirektør Bjørn Fridfeldt i UDI er ikke situasjonen i Røsvik enestående.

– Vi har flere mottak hvor elevene går i klasser som ikke er knyttet til en ordinær skole. Vi ser dessuten at asylsøkere som går på ordinær skole sammen med norske elever er det ikke så fryktelig mye praktisering av hverdagsnorsk i skolegården. Andre tiltak som arrangement og fotballturneringer fungerer mye bedre, sier Fridfeldt til NRK.

Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver, i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener det er på tide avsidesliggende asylmottak legges ned.

– Nå er det på tide å flytte asylsøkerne til mottak til mer sentrale steder, slik at integreringen går bedre, sier han til NRK.