- – Føler et samfunnsbehov for å ta opp tabubelagte temaer - 17.12.2024
- Hanne Tveter og Alex Mercado slipper ut julesingel - 17.12.2024
- – Norge er som en historiefortelling - 17.12.2024
FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) anslår at minst 17 personer er omkommet etter at en båt med 90 rohingya-flyktninger kantret utenfor kysten av Myanmar i slutten av mai.
Mer enn 50 personer er fortsatt savnet.
Selv om dette er en av mange båter med flyktninger som har kantret i løpet av de siste årene, uttrykker både UNHCR og Redd Barna at de er i sjokk i etterkant av ulykken.
Mai er den første måneden av regionens monsunseson. Slikt uvær øker risikoen for kantring for de som tar farefulle sjøreiser på jakt etter et bedre liv.
– Hendelsen burde være en vekker for oss alle. Den langvarige forfølgelsen av rohingyaer har nå krevd flere uskyldige liv, sier Sultana Begum, internasjonal direktør i Redd Barna, i en pressemelding.
– Livsfarlig ferd over havet
Redd Barnas utenlandssjef Nora Ingdal sier seg enig i Begum
– Hundrevis av rohingyaer har omkommet i lignende båthendelser de siste årene. Fattigdom, undertrykkelse og ingen fremtidsutsikter fører til at mødre og fedre i desperasjon legger ut på den livsfarlige ferden over havet, sier hun til Utrop.
Ingdal er svært bekymret over at rohingyaer utsettes for systematisk diskriminering.
– Rohingyaene anerkjennes ikke som flyktninger i regionen og får derfor ikke beskyttelse. De har heller ikke tilgang til grunnleggende tjenester som for eksempel helsehjelp, og de mangler en rekke juridiske rettigheter, sier Ingdal.
Redd Barna krever at landene i regionene går sammen om å utvikle et system for å overvåke flyktningbåters bevegelser og raskt kunne respondere for å hindre flere dødsfall på sjøen.
– Det er nå ekstremt viktig at disse menneskene sikres beskyttelse og at de får oppfylt sine menneskerettigheter, sier Ingdal.