Forlenger oppdraget til flyktningreddere i Middelhavet

Skipsfører Lars Solvik på RS Peter Henry Von Koss observerer gummibåt med flyktninger og migranter.
Foto: Redningsselskapet
Få dager etter at Redningsselskapets søsterorganisasjon, Hellenic Rescue Team, fikk Nansen-prisen for redningsinnsatsen sin i Hellas slår regjeringen fast at oppdraget til redningsskøyta Peter Henry von Koss i Middelhavet forlenges ved statsbudsjett.  
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Regjeringen ønsker å bidra med grensekontroll og livreddende innsats til sjøs i Hellas, og derfor forlenges stasjoneringen av redningsskøyta Peter Henry von Koss. Samlet foreslås det å bevilge 55,4 millioner kroner til formålet.

– Fartøyet Siem Pilot og redningsskøyta Peter Henry von Koss har bidratt til å redde mange liv i Middelhavet. Regjeringen ønsker å forlenge disse avgjørende bidragene, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen til regjeringen.no.

Regjeringens beslutning bekrefter at Redningsselskapets innsats nytter sier generalsekretær i Redningsselskapet Rikke Lind, via en pressemelding.

– Jeg er stolt av jobben som mannskapet på redningsskøyta i Hellas utfører og at dette viktige samfunnsoppdraget bidrar til å redde mange menneskeliv.

– Fantastisk samhandling
RS Peter Henry von Koss er en del av FRONTEX´ (EU-byrået for beskyttelse av unionens yttergrenser) sitt Operasjon Poseidon, et sentralt tiltak i arbeidet med å redde mennesker i nød på Middelhavet. Om bord på redningsskøyta RS «Peter Henry von Koss» finner vi mannskap fra Redningsselskapet, politiet, samt en representant for gresk kystvakt. Tiltaket er et unikt trepartssamarbeid mellom en humanitær organisasjon, norsk politi og gresk kystvakt.

– Vi opplever en fantastisk samhandling mellom aktørene, også med andre redningsressurser i området – der alle tar det beste ut av hverandre. Vi er glad for at regjeringen foreslår å videreføre dette viktige bidraget, sier Lind.

Generalsekretæren mener erfaringen fra operasjonen i Hellas også gjør beredskapen langs norskekysten bedre.

– Vi får verdifull trening og erfaring i redningsarbeid med store menneskemengder. Våre mannskaper tar denne kunnskapen med seg til redningsskøytene hjemme, sier Lind.

– Staten må bidra mer
Hittil har Redningsselskapet selv dekket det meste av lønnsutgiftene og deler av driftskostnadene til oppdraget i Hellas. Generalsekretær Rikke Lind mener derfor staten bør bidra i større grad.

– Vi forutsetter at Redningsselskapet får sin rettmessige andel av bevilgningen til dette formålet. Dette er en forutsetning for Redningsselskapets videre deltagelse i operasjonen, sier generalsekretæren videre.