- Regjeringen vil skjerpe norskkrav for å få permanent opphold - 20.12.2024
- Holmestrand-skole får Benjaminprisen - 19.12.2024
- Snart blir det mer politi i Oslos gater - 18.12.2024
Kalu, Kamlesh og Mamta Meena var ofre for en strid om medgift, de store summene indiske foreldre ofte må betale for å gifte bort døtrene sine. Å kreve medgift er forbudt i India i dag, men en praksis som fortsetter i deler av samfunnet.
Søstrene hadde giftet seg med brødre fra samme husstand og bodde under samme tak, men ble utsatt for konstant vold fra både ektemennene og svigerforeldrene sine, opplyser trioens sørgende slektninger.
– Da faren deres ikke klarte å møte krav om mer penger, ble søstrene konstant mishandlet, forteller slektningene.
Alle tre ble i mai funnet døde i en brønn i nærheten av deres hjem, en landsby i utkanten av Jaipur. Sammen med dem lå Kalus fire år gamle sønn og Kalus spedbarn. Både Kamlesh og Mamta var dessuten gravide.
– Vi ønsker ikke å dø, men døden er bedre enn det misbruket dere utsetter oss for, sto det i en melding på WhatsApp skrevet av en av søstrene, forteller en fetter.
– Våre svigerforeldre er den bakenforliggende årsaken til våre dødsfall. Vi dør sammen fordi det er bedre enn å dø hver dag, het det videre.
Søstrenes far, Sardar Meena, sier han er fra seg av sorg. Han sier at livene deres hadde vært et helvete. Ektemennene hadde nektet dem å ta utdanning og trakasserte dem konstant og krevde mer betaling for dem.
– Vi hadde gitt dem så mange ting. Du finner tingene i hjemmet deres, forteller han, og ramser opp det de allerede hadde fått: sengene, TV-apparatene, kjøleskapet.
– Jeg er far til seks jenter og det er en grense for hvor mye jeg kan gi, legger Sardar til. Som bonde har han heller ingen høy inntekt.
Politiet har arrestert de tre ektemennene, moren deres og en svigerinne. De er alle siktet for medgift-trakassering og mishandling.
AFP har forsøkt å komme i kontakt med mennenes familie, uten å lykkes.
Men fortsatt holder mange på skikken, særlig i landlige områder der gamle sosiale konvensjoner fortsatt står sterkt. I mange deler av samfunnet ser man kvinner som en økonomisk byrde, og krever kompensasjon for å akseptere dem som bruder.
Lokale nyhetskanaler rapporterer jevnlig om pengekrangler som ender i drap.
I fjor ble en mann i den sørlige delstaten Kerala fengslet på livstid etter å ha brukt giftslanger for å drepe kona si. Han ville ta kontroll over eiendommen deres, som inkluderte en ny bil og 500.000 rupier (ca. 61.000 kroner) gitt fra familien hennes som medgift.
I forrige måned ble en annen mann fengslet i Kerala etter beskyldninger om at krav om medgift førte til at kona begikk selvmord.
For Meena-søstrene så aldri familien det som et alternativ at de skulle skille seg, selv om altså familien kjente til volden og trakasseringen.
– Når de først var gift, syntes vi ikke de skulle forlate sine menn. Det var viktig for å opprettholde familiens verdighet, sier Sardar.
– Hvis vi hadde fått dem til å gifte seg på nytt, hva hadde skjedd hvis situasjonen i den nye familien hadde vært enda verre. Hva skulle vi ha gjort da? Vi hadde bare tapt ansikt, understreker han.
Man tror at tallene er langt høyere, fordi denne statistikken kun omfatter konkrete anmeldelser til politiet. Det er mange som ikke anmelder slike forhold.
– Mellom 30 til 40 kvinner blir hver time utsatt for vold i hjemmet … og dette er også bare de dokumentert tilfellene, forteller Kavita Srivastava fra menneskerettsorganisasjonen Indias People’s Union for Civil Liberties.
Srivastava mener at medgiftskrangelen som involverte Meena-søstrene bare var en del av deres ektemenns og deres familiers forsøk på å kontrollere livene deres og begrense deres uavhengighet. Hun mener at den utbredte sosiale aksepten for vold i hjemmet gjør at kvinner føler seg fanget i undertrykkende og voldelige forhold.
– Indiske myndigheter har sviktet kvinnene når kvinner føler at de må ta sitt liv fordi de føler at livet deres er slutt i et ekteskap, understreker hun.