- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
Seminaret ble avholdt i går på BI, hvor høydepunktet for de mange fremmøtte norsk-ukrainere var et kort innlegg av den ukrainske president Petro Porosjenko, som kom til BI som legg i sin todagers offisielle statsbesøk i Norge.
Statsministeren, som var i et liknende arrangement i Kyiv for to år siden, anerkjenner at reformarbeidet som landet gjennomfører er ikke lett.
– Her ligger det kostbare politiske bestemmelser. Samtidig ligger det i Norges og Europas interesser i å støtte Ukraina, og demokratiprosjektet som foregår i landet etter Maidan-revolusjonen. Ukrainas potensiale er stor, og vi i regjeringen ser store fremtidsmuligheter for næringslivsutveksling mellom begge land, sa hun til de fremmøtte.
– Se til Polen
Solberg nevnte nabolandet Polen som eksempel til etterfølgelse.
– For tiden er Polen en av Norges fremste samarbeidspartnere i regionen. både politisk og økonomisk, og ikke minst gjennom NATO-samarbeidet. Eksemplet Polen viser hva et land kan oppnå fra et liknende utgangspunkt. Suksess krever utholdenhet, og vi har tro på at Ukraina kan komme på samme utviklingsnivå.
Hun er optimistisk med tanke på de yngre generasjonene.
– Unge ukrainere vil sette premissene for å skape morgedagens stat og samfunn. En stat og samfunn hvor korrupsjon er et unntak fremfor regelen, og hvor det er rettsikkerhet og trygghet nok til enda mere investeringer og samarbeid på bilateralt nivå.
– Norge alltid på vår side
Ukrainas president tror selv på dette bilaterale samarbeidet.
– Siden jeg ble valgt til president har jeg hatt sterke signaler om Norges støtte. Norge har støttet oss fra dag en i vår kamp for territorial integritet, og for å skape en virkelig demokratisk rettstat i Ukraina.
For tiden ligger Norge på 13. plass i bilaterale relasjoner, ifølge presidenten.
– Jeg ser dette som lovende steg som kan bli til noe stort. Vi har komplementære økonomier, og Norge er en attraktiv partner på områder som jordbruk og informasjonsteknologi. Vi ser også for oss muligheten til å handle norsk olje- og gass. Energiuavhengighet er essensielt for oss, i og med at vi er i en konfliktsituasjon, og at gasstilgang brukes som utpressingsmiddel overfor Ukraina. Som nasjon kan vi ikke la oss bli utpresset på denne måten.
Kjemper på “to fronter”
Porosjenko ga også uttrykk hvordan det er å være president i et land som kjemper en form for “tofrontskrig”, en intern og en ekstern.
– For oss er reformprosessen i offentlig sektor og totalforvandlingen av det politiske systemet i Ukraina en smertefull, men nødvendig endringsprosess. Vårt mål er en makroøkonomisk sikkerhet som vi holder på å oppnå. Vi gjennomfører reformprosesser midt i en krigssituasjon, og etter å ha mistet mellom ti og 20 prosent av territoriet vårt. Jeg er stolt av min nasjon, og at man har klart å holde sammen i en så vanskelig situasjon, uttalte presidenten til de fremmøtte.