I en propagandavideo hevdet russiske styrker å ha funnet en «base for indoktrinering av barn». Egentlig viser videoen et leirområde for en organisasjon som ikke har kjente bånd til
høyreekstremisme.
«Et arnested for nazisme. Russiske styrker fant kommandopost og base for indoktrinering av barn».
Slik beskriver den russiske statseide TV-kanalen Zvezda en leir for ukrainske barn og unge. Russiske soldater skal ha funnet leiren ved byen Liman i Donetsk, i et område som nå er okkupert av Russland.
I TV-innslaget hevder en soldat å ha funnet etterlatte nazi-effekter. Effektene tilhører den ukrainske ungdomsorganisasjonen Dzhura.
En forsker som er ekspert på ukrainsk nasjonalisme avviser at organsiasjonen har klare bånd til nazisme eller ukrainske høyreekstreme. Mye tyder på at leiren blir brukt som en del av Russlands propaganda mot Ukraina.
Russiske myndigheter har i flere år fortalt en historie om at høyreekstreme og nazister spiller en fremtredende rolle i nabolandet. Men Ukraina har ikke noe større problem med nynazister enn andre europeiske land og Russland, ifølge eksperter.
Forsvarsdepartementets TV-kanal
Zvezda , som styres av det russiske forsvarsdepartementet, publiserte artikkelen og videoen fra leiren 8. juni. Departementet har lagt ut tekst og video på sin engelske nettside og på sosiale medier som Telegram og Youtube . Prorussiske kontoer og nettsider har delt de samme påstandene.
Faktisk Verifiserbar, et prosjekt der flere norske medier samarbeider om å faktasjekke og verifisere innhold fra krigen i Ukraina, har sett nærmere på hva videoen viser og hva som egentlig har foregått i leiren.
«Forsyninger og nazi-effekter»
Videoen er sannsynligvis laget i perioden mellom 27. mai, da russiske styrker hevdet å ha tatt kontroll over Liman, og 8. juni, da videoen ble publisert.
Det russiske forsvarsdepartementet skriver at leiren ble brukt som kommandopost for «Kyiv-nazistene» og at de etterlot seg forsyninger, kommunikasjonsverktøy og nazi-rekvisitter. Russiske styrker fant også et «nettverk av skyttergraver og tilfluktsrom», ifølge departementet.
På videoen vises et stort, landlig område med flere bygninger. Man kan blant annet se tre flaggstenger og to hull i bakken, som kan virke som små skyttergraver.
I videoklipp som skal vise innsiden av bygningene, kan man se oppredde senger, pulter, røde flagg og vimpler og et nesten tomt kjøleskap med fire hermetikkbokser.
«Før krigen ble campen brukt til treninger som var obligatoriske for ukrainske barn, som ble indoktrinert i nazistiske verdier og ideologi», hevder det russiske forsvarsdepartementet.
Patriotisk ungdomsorganisasjon
Bannere, flagg og vimpler som i videoen presenteres som nazi-rekvisitter, tilhører imidlertid en ukrainsk ungdomsorganisasjon som kaller seg Dzhura, eller Jura.
Ifølge forsker Adrien Nonjon har ikke organisasjonen klare bånd til nazisme eller ukrainske høyreekstreme.
– Dette er en patriotisk idrettsorganisasjon, men det er ingenting i denne organisasjonens symboler som har referanser til ukrainske ultra-nasjonalister eller nynazistiske bevegelser, sier han.
Nonjon har forsket på og funnet bånd mellom lignende organisasjoner og høyreekstreme miljøer i Ukraina.
Han er stipendiat ved Nasjonalt institutt for forskning på orientale språk og sivilisasjoner i Paris ( Institut National des Civilisations Orientales ) og ekspert på ukrainsk nasjonalisme.
Kosakk-kultur
Dzhura opplyser på sin egen nettside at de driver systematisk utdanning i nasjonalpatriotisme. De har opplæring og konkurranser i alt fra knytting av knuter, til orientering, marsjering og skyting.
At Dzhura er militaristisk i natur, og at organisasjonen er bygget på ukrainsk nasjonalisme, er verken omstridt eller hemmelig.
– Slike organisasjoner er vanlige over hele Ukraina. De er basert på Hopak, en tradisjonell kampsport i kosakk-kulturen, forklarer Nonjon.
Banner, flagg og vimpler som i videoen presenteres som nazi-effekter, viser en logo som består av en stilisert kosakk , et kosakk-sverd og en Bulava (et maktsymbol for en kosakk-hærfører).
Et kors i logoen minner om solkorset som ble brukt av nazistene, men det er også et kjent symbol i Ukraina under navnet kosakkors. Symbolet har lang historie i kosakk-kulturen.
Under korset står ordet Jura/Dhzura, og rundt logoen står det «visdom, nobelhet, mot – militærsportslig spill for ukrainske kosakker».
Sommerleir, kamptrening og mesterskap
Ved å søke på ordene Dzhura («Джура») og Liman («лиман»), finner vi bilder , videoer og nyhetsartikler som viser store arrangementer for ungdom på en leir. Her kan vi gjenkjenne området og bygninger som er filmet i den russiske propagandavideoen.
Vi kan derfor konkludere med at videoen er filmet i et leirområde i landsbyen
Tors’ke i Liman .
Bilder og videoer viser et stort spekter av aktiviteter, mange med militære innslag: Marsjering, kampsport, opplæring i håndtering av våpen, førstehjelp, orientering, danseforestillinger i tradisjonelle drakter, matlaging på bål og sommerleir med telt.
I 2019 deltok for eksempel 280 ungdommer i alderen 14–18 år i det regionale mesterskapet i Tors’ke, ifølge Donetsk regionale statsadministrasjon.
«Respekt for ofre for nazisme»
Den militærpatriotiske konkurransen Dzhura er omtalt av Det ukrainske forsvarsdepartementet som en viktig del av den patriotiske utdanningen i Ukraina.
På nettsiden til en skole i Liman står det at Dzhura er en «systematisk form for nasjonalpatriotisk undervisning av barn og unge». Et viktig mål er å fremme ukrainske verdier som nasjonal identitet, frihet, samhold og verdighet.
Et av hovedmålene er at barn og unge oppfordres til å studere historien og kampen for ukrainsk selvstendighet. Og at de utvikler «respektfulle holdninger overfor ofre for kommunistiske og nasjonalsosialistiske (nazistiske) totalitære regimer som har hatt makten i Ukraina», står det på skolens nettside.
Det vises til den nasjonale strategien for nasjonalpatriotisk undervisning i Ukraina .
Her står det blant annet at barna skal lære om heroismen til ukrainere som kjempet i motstandsbevegelsen og sammen med allierte styrker mot Nazi-Tyskland under 2. verdenskrig.
Også høyreekstreme bruker sport
På den annen side er det dokumentert at det også finnes nasjonalistiske og høyreekstreme organisasjoner i Ukraina som har arrangert militærtrening og sportslige arrangementer for barn og unge.
National Geographic dokumenterte i 2019 hvordan ungdom på begge sider av konflikten
i Donbas ble lært opp i å håndtere våpen og kamp – og i å hate hverandre.
Associated Press publiserte i 2018 en reportasje fra en nasjonalistisk barne- og
ungdomscamp utenfor Kyiv. Artikkelen omtalte den ukrainske statens satsing på patriotisk utdanning, men presiserte at det ikke var noen beviser for at leiren i reportasjen hadde mottatt
finansiering av ukrainske myndigheter.
Ingen av disse artiklene skriver noe om Dzhura.
Les artikkelen på Faktisk.no