- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
Han viser til et arrangement som holdes søndag, hvor både USAs tidligere utanriksminister Henry Kissinger og landets tidligere sikkerhetsrådgiver Zbigniew Brzezinsky møter opp på Universitetets aula.
Nobelinstituttet og Universitetet i Oslo har invitert begge til å diskutere konsekvensene for verdensfreden etter det amerikanske presidentvalget.
Invitasjonen er imidlertid ikke uten kontrovers. Tidligere i høst stilte Latin-Amerika-ekspert Benedicte Bull seg kritisk til at UiO stod bak invitasjonen. Også dokumentarfilmskapar og tidligere NRK-korrespondent i Latin-Amerika, Erling Borgen, har kommet med kraftig kritikk.
I 1973 ble den demokratisk valgte sosialistiske presidenten Salvador Allende styrtet i et blodig militærkupp ledet av general Augusto Pinochet. Frigitte CIA-dokumenter viser at USA, med daværende sikkerhetsrådgiver Henry Kissinger i spissen deltok aktivt i planlegginga av kuppet.
– Skuffet og lei meg
James Sagaute, som har jobbet i Eiendomsavdelingen ved UiO i over 25 år. kom til Norge på 1970-talet etter å ha flyktet fra militærdiktaturet i Chile.
– Jeg er svært skuffet og lei meg over at arbeidsgiveren min, Universitetet i Oslo, sammen med Nobelinstituttet inviterer arkitekten bak militærkuppet i Chile til å diskutera verdensfreden etter det amerikanske presidentvalet. For meg er han en massemorder. Ikke bare fordi han deltok i planleggingen av kuppet i hjemlandet mitt og støttet opp om militærdiktaturene i Latin-Amerika, men også for ansvaret han har overfor ofre etter krigene i Vietnam og i Kambodsja.
Avviser kritikken
Olav Njølstad, direktør ved Nobelinstituttet har på sin side forsvart invitasjonen.
– Kissinger har utvilsomt mye å svare for når det gjelder USAs krigføring i Indokina, kuppet i Chile, med mer. Vi må likevel ikke glemme at han også bidro til å dempa spenningene i den kalde krigen, blant anna gjennom sitt kreative diplomati overfor Kina og Sovjetunionen, uttalte Njølstad til Uniforum i november.