- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Etter det Utrop erfarer kan følgende representanter komme inn på Stortinget etter høstens valg, etter å ha sikret seg gode plasser høyt oppe i nominasjonslistene.
Himanshu Gulati fikk under Frp Akershus sitt nominasjonsmøte 10. desember fikk Gulati 56 stemmer, og sikret seg dermed andreplassen på Frp-lista, bak Hans Andreas Limi fra Bærum.
– Det er overveldende å bli nominert så høyt. Jeg er ekstremt beæret og jeg er glad for at partiet har tillit til så unge folk, uttalte Gulati til Romerikes Blad i kjølvannet av nominasjonen.
Zaineb Al Samarai har kommet inn som nummer seks i Oslo, bak Jonas Gahr Støre, Marianne Marthinsen, Jan Bøhler, Siri Gåsemyr Staalesen og Espen Barth Eide etter Oslo Arbeide
rpartis nominasjonsmøte sent i november. Hun regnes som et sikkert kort, i og med at Oslo Arbeiderparti har seks representanter på Stortinget inneværende periode, og vil mest sannsynligvis gjøre et like godt valg neste høst.
I et Utrop-intervju sier Al-Samarai at hun som mulig stortingsrepresentant håper kan være en rollemodell for andre med minoritetsbakgrunn.
– Jeg vil motbevise fordommer om at “alle” flyktninger er en byrde for samfunnet og at vi har sugerør i statskassa. Jeg har ønsket at noen skal ta de kampene for meg. Det er viktig at jeg ikke glemmer det. Selv om jeg også har et ønske om å helst bare være politiker og ikke “minoritetspolitiker”, sier Al-Samarai.
Hadia sikrest Tidligere kulturminister Hadia Tajik har sagt ja til å være kandidat i nominasjonsprosessene både i Rogaland og i Oslo, ifølge NRK. Nominasjonskomiteene begge steder fått til svar at hun ønsker å være med i nominasjonsprosessene, og Ap-nestlederen regnes som den politikeren med flerkulturell bakgrunn med sikrest plass på Tinget neste høst.
En annen super-sikker kort er Venstres Abid Q. Raja, som tidligere i sommer ble utfordret av Siri Engesæth fra Bærum, men gikk seirende ut i kampvoteringen med 97 mot 19 stemmer under Akershus Venstres nominasjonsmøte.
– Jeg er ekstremt glad og takknemlig for fornyet tillit. Jeg er klar til å stå på for Venstre i fire nye år etter 2017. Og for alle som stemmer på Venstre i Akershus, lover jeg å stå på hver eneste dag for å gjøre landet vårt bedre å leve i for alle, sa Raja til Nettavisen etter nominasjonsmøtet.
Kollegene i Buskerud har på sin side også innstilt Masud Gharahkhani på tredje plass på et listeforslag, som ble lagt frem tidligere i oktober. Tredjeplassen regnes som en sikker plass på Stortinget.
Etter at tredjemann, drammenser Torgeir Micaelsen, ikke ville stille til gjenvalg, åpnet det seg en mulighet for Gharahkhani, som er gruppeleder for Ap i Drammen.
– Jeg er utrolig ydmyk over den tilliten jeg har fått av nominasjonskomiteen, og gjennom medlemshøringen. Dersom nominasjonsmøtet i desember vil, er jeg klar for å være en tydelig stemme for Buskerud på Stortinget, sier Gharahkhani til Drammens Tidende.
Flere overraskelser i vente?
Yassine Arakia fra Alna er én av fire fra Groruddalen med på Oslo Høyres nominasjonsliste til Stortinget. Norsk-marokkaneren får det endelige svaret på om han havner høyt på Oslo-listen, og dermed har sikker plass, når Oslo Høyres nominasjonsmøte holdes 13. februar neste år.
– Listen er en styrke for Oslo Høyre. Det gir meg en motivasjon for å jobbe videre og å være aktiv både lokalt og sentralt i Oslo, sier han til groruddalen.no.
En annen mulig joker, men for SV, er kommunestyrerepresentant og medlem av formannskapet i Bærum, Sheida Sangtarash. Sent i november ble hun nominert på andre plass på Akershus SVs stortingsvalgliste, bak førstekandidat Nicholas Wilkinson.
Hennes partikollega Olivia Corso Salles, som har vært vararepresentant for partiet, havnet på tredjeplass for Oslo SV. I nominasjonskampen vant partisekretær Kari Elisabeth Kaski over motkandidat Ingvild Reymert, nestleder i Oslo SV, med 261 mot 172 stemmer.
– Jeg skal jobbe for en sterk arbeidsmiljølov, et likestilt og inkluderende arbeidsliv og for hele og faste stillinger. Jeg vil være med å bygge et Norge der alle, uansett hvor rike de er, hvem de elsker eller hvilken hudfarge de har, har like gode muligheter til å lykkes, sier Sangtarash til budstikka.no.