9. desember var det duket for fest og konsert med diverse eritreiske artister på Eventhallen øst i Oslo. Tilsynelatende et hyggelig arrangement for norsk-eritreere og andre. Men noe skurret. Eritreere i Norge som er kritiske til regimet i hjemlandet, mente å vite at arrangementet i virkeligheten var et propaganda-stunt for dem som sympatiserer med den nasjonalistiske regjeringen.
Eritrea er et av verdens mest undertrykkende land, ifølge Amnesty. Landet driver med utstrakt forfølgelse og tortur. De tre siste årene har landet ligget aller nederst på en liste over ytringsfrihetens kår i verden utarbeidet av Reporters without borders.
Plakaten som reklamerte for arrangementet i Oslo, fikk folk i miljøet til å stusse. Her var artister som tidligere har vært på turnéer til støtte for regimet, eller organisert av folk som sympatiserer med dem. Folk begynte å mobilisere, og da konserten skulle holdes, hadde en liten gruppe eritreere som er motstandere av regimet, samlet seg utenfor lokalene på Bryn i Oslo.
– De hadde mange vakter, forteller Meaza Negash, som i flere år har engasjert seg politisk mot regimet.
En annen som var til stede utenfor festlokalene, var Hilde Workenesh Heimdal. Hun forteller at planen var å få to ungdommer inn på festen, men at en sentral person i miljøet som støtter regjeringen, gjenkjente noen av dem. Han advarte vaktene som hindret ungdommene i å komme inn.
– Vi ønsket å få greie på hva som skjer på denne typen arrangementer. Det er ikke første gang regime-tro folk holder konsert i Europa, forklarer hun på telefon.
Oppga bare fornavn
Utrop ringer Eventhallen for å få vite hvem som bestilte lokalet til den 9. desember. Vi får vite at personen bare oppga et telefonnummer og et fornavn, Abraham. Etter noen søk på nettet viser det seg at det er samme mann som ble omtalt av Finansavisen i tidligere i år, Abraham Woldu. Han er også den som advarte vaktene utenfor Eventhallen mot personer i gruppen til Negash og Heimdal. Finansavisen avdekket i høst at Abraham Woldu sto bak inndrivelsen av en ulovlig “eksil-skatt” på vegne av den eritreiske regjeringen. Han omtalte seg den gang som “kontaktperson for alle eritreere som bor i Norge, mellom ambassaden og folkene i Norge”. Woldu sto oppført som leder av Eritreiske Informasjonsforbund, som i Brønnøysund var registrert som “Embassy of the State of Eritra” (sic), fant Finansavisen ut.
Når Utrop søker på navnet hans i Brønnsøysundregisteret, får vi ikke lenger oppgitt at han er leder Eritreiske Informasjonsforbund, men et firma som heter Brown Entertainment. Firmaet har imidlertid samme adresse som Eritreiske Informasjonsforbund, nederst i Karl Johan. I telefonkatalogen er Eritreiske Informasjonsforbund oppført under kategorien “ambassader og konsulater”. Og når vi ringer, er det Abraham Woldu selv som svarer. Han benekter imidlertid at kontoret vi har ringt til, er en ambassade eller et konsulat. Han innrømmer at det var han som bestilte arrangementet i Eventhallen 9. desember, men avviser bestemt at arrangementet hadde noe med regimet å gjøre. Han sier Eritreisk Informasjonsforbund har en rekke organisasjoner og foreninger under seg, men vil ikke oppgi hvilke.
– Det er bare tull når du påstår at dette hadde noe med regjeringen i Eritrea å gjøre. Dere i media skriver bare negativt om Eritrea. Hvis dere vil vite noe om Eritrea, må dere dra dit selv og se hvordan det er. Jeg vil ikke snakke med dere, sier han før han plutselig legger på.
Hvem Abraham Woldu egentlig representerer, er noe uklart siden Eritrea ikke offisielt har noen diplomatisk tilstedeværelse i Norge. Men at han har en oppfatning av det som skjer i Eritrea som skiller seg radikalt fra det internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner og FN sier, er det liten tvil om. Overfor Finansavisen har han f eks benektet at det finnes politiske flyktninger fra Eritrea i Norge.
– Dette er bare økonomiske flyktninger. Ingen blir politisk forfulgt i Eritrea, sa han til avisen.
– Organisert miljø
Finn Våge, leder av Eritreakomiteen i Norge, har en helt annen oppfatning både om arrangementet i Oslo og situasjonen i Eritrea. Han er ikke i tvil om at festen 9. desember, og en i Stavanger dagen før, var en del av en internasjonal turné som er organisert av krefter i Europa som støtter regimet. Han reagerer også på at arrangementet var stengt for alle som tilhører opposisjonen.
– De som står bak, er et organisert miljø i Norge. I Stavanger, der jeg holder til, har de tidligere sendt ut et standard utkastelsesbrev, der man forbeholder seg retten til å kaste ut folk eller nekte dem adgang til møter og konserter.
Utrop har sett brevet.
– Dette betyr strengt tatt at man har lov til å diskriminere på politisk grunnlag i Norge. Vi har snakket med politiet om det, men de sier at arrangør selv kan avgjøre hvem de vil slippe inn på en konsert, så vi får ikke noen hjelp fra den kanten.
Våge forteller oss at det er Eritreisk forening i Oslo og omegn som organiserte festen i Oslo. De støtter partiet Young PFDJ, som er “ungdomspartiet” til regjeringspartiet i Eritrea, Peoples Front for Democracy and Justice (PFDJ). PFDJ er eneste lovlige parti i Eritrea. Ungdomspartiet Young PFDJ er dermed den virkelige arrangøren av festen i Oslo, forteller Våge. Samtidig minner Våge om den dystre statistikken når det gjelder flukt fra Eritrea.
– 5000 flykter hver måned. 1000 har druknet i Middelhavet hittil i år.
– Vi er uavhengige
Vi ringer Michael Mebrahtu i Den eritreiske foreningen i Oslo og omegn, som Finn Våge og andre vi har snakket med, mener har en forbindelse til Young PFDJ. Mebrathu bekrefter at foreningen var involvert i arrangementet 9. desember.
– Flere personer i det eritreiske miljøet sier det er krefter som sympatiserer med regimet som står bak?
– De kan si sin mening. Det var et arrangement som var åpent for alle, noen ville ikke komme. Det gikk bra, politiet var der og alt var avklart. De som kritiserer, skiller ikke mellom oss og regimet. Vi er en uavhengig organisasjon.
– Det hevdes at Young PFDJ også sto bak. Støtter dere dem?
– Enkeltpersoner fra det partiet er medlemmer hos oss. Vi hjelper alle som har behov for det når det gjelder integrering, ungdom som vil ut i arbeid osv.
– Når jeg leter på Facebook, ser jeg at personer som har arrangert konserter med samme artister som var i Oslo 9. desember i andre europeiske land, har bilder av den eritreiske presidenten Isaias Afwerki på sin vegg?
– Hvert enkelt land har sin måte å gjøre det på. Vi arrangerer bare i Norge.
– Abraham Woldu, som bestilte lokalet, har tidligere sagt at det ikke finnes politiske flyktninger fra Eritrea i Norge?
– Det vet jeg ikke noe om. Du må spørre ham.
– Er du enig med Woldu?
– Jeg vet ikke, det kan hende. Det er politiet som har oversikt over flyktninger. Det beste er om du snakker med dem og UDI.
– Mener du at det ikke foregår politisk undertrykking og forfølgelse i Eritrea?
– Det vet jeg ikke, vi har liten informasjon om hva som skjer i Eritrea.
– Burde ikke en organisasjon som kaller seg Eritreisk forening vite slikt?
– Vi er ikke interessert i det. Media skriver noe, folk sier noe annet. Vi driver ikke med politisk arbeid, vi driver med integrering i Norge.
– Hva vet du om de artistene som var på festen i Eventhallen?
– Beklager jeg kjører nå, jeg skal ut på motorveien, sier han og legger på.
Straks etterpå ringer han tilbake. Han sier han har sluttet i foreningen, men at han kan gi meg noen andre navn. Vi gjentar spørsmålet om artistene på konserten.
– Beklager, jeg kan ikke snakke med deg. Jeg er ute og kjører, og det er glatt. Jeg kan ikke snakke med deg, ok?
Organisert av regimets venner
Sannheten om hvem som sto bak arrangementet i Eventhallen 9. desember, er imidlertid ikke mer enn et par tastetrykk unna når vi først kjenner navnet på artistene og turneen de har vært på i Europa. Den går under navnet “Biddho Tour”. På Facebook har Biddho Tour lagt ut en plakat der det reklameres for arrangementer i ni europeiske byer, blant dem Stockholm, København og Oslo. Datoen for arrangementet er 9. desember. Her går det klart fram at det er Young PFDJ som er arrangør.
– Young PFDJ er ikke formelt en del av regjeringspartiet PFDJ i Eritrea, sier professor Kjetil Tronvoll, som er ekspert på Eritrea. – Det er en diaspora-organisasjon som har avdelinger og kontorer i USA og Europa. Ut fra symbolikk, logo, navn og hvilke personer Young PFDJ inviterer til sine arrangementer og møter, er det likevel hevet over en hver tvil at Young PDFJ fungerer som PFDJs ungdomsparti, forklarer han.
– Så det er ungdomsbevegelsen deres i Vesten?
– Ja.
I bildeserien til Biddho Tour finner Utrop også et norsk telefonnummer og navnet Tedros.
Personen bak nummeret viser seg å være Tedros Yared. Han bekrefter at han er medlem av Young PFDJ og at det var de som sto bak arrangementet i Eventhallen 9. desember. Han stiller seg uforstående til at andre har benektet det. Han er ikke enig i at “det er så enkelt” som at Young PFDJ er ungdomspartiet til PFDJ og reagerer på at Utrop omtaler regjeringen i Eritrea som “regimet”. Så sier han at vil vi skal sende ham spørsmål skriftlig. Det gjør vi, og mottar lange svar, som vi har redigert ned av hensyn til plass og relevans.
– Du sier at det ikke er så enkelt som at Young PFDJ (YPFDJ) er ungdomspartiet til PFDJ i Eritrea. Hvordan begrunner du det?
– YPFDJ fins ikke i Eritrea. YPFDJ er et diaspora-fenomen. Man så tilbake på eritreisk historie, og den eneste perioden i vår historie der eritreere var forent og ikke splittet, var under frigjøringskampen ledet av EPLF (dagens PFDJ). Mye av grunnen var de verdiene organisasjonen stod for. Disse verdiene har man ønsket å ta med seg videre, og det ble etablert en verdibasert organisasjon. YPFDJ er enig i mye av idelogien til PFDJ, men implementering av ideologien er det en del utfordringer med og kan diskuteres. Det er viktig å innse at det er utfordringer i Eritrea, men samtidig er det viktig å anerkjenne det som er positivt bl.a innenfor helse og utdanning. YPDFJ ønsker å inkludere kritiske røster i organisasjonen og pr. dags dato fins det også personer med forskjellige politiske synspunkter blant medlemmene. Det ønskes gode politiske diskusjoner, og det får man ikke av kun medlemmer som tenker likt seg selv.
– Kjetil Tronvoll er professor og ekspert på Eritrea. Han sier til oss at det er hevet over en hver tvil at Young PFDJ fungerer som ungdomsparti for PFDJ. Hva er din kommentar til det?
– Kjetil Tronvoll har mistet mye av anseelsen blant eritreere og oppfattes som en som profiterer på andres elendighet, noe som også kom frem i media i den senere tid, skriver Yared, med tydelig referanse til VGs avsløringer om ILPI, som Tronvoll var med å starte. – Han var egentlig blant de første YPFDJ Oslo hadde invitert til sitt arrangement for en del år tilbake, men han kunne ikke da. Blant eritreere anses han ikke som en ekspert. Om dere mener han er ekspert, så får dere stå for det, men jeg kan ikke forholde meg til hans uttalelser, skriver han videre.
Styrt fra Eritrea
Finn Våge i Eritreakomiteen og Hilde Workenesh Heimdal i Oslo påpeker at det ikke er første gang Young PFDJ organiserer en turné som fremstilles som et kulturelt arrangement, men som i virkeligheten er ment å støtte regimet. Som det fremgår av reklameplaktatene, er årets turné “tour 9”. De to er ikke tvil om at det er propaganda som er den egentlige hensikten bak og at YPFDJ er under sterk påvirkning direkte fra regimet i Eritrea. De viser til at da Young PFDJ hadde en konferanse i Tyskland i fjor, holdt den eritreiske presidentens nærmeste rådgiver Yemane Gebreab tale der (se bildefaksimile). Gebreab sier i talen, som Utrop har lest en oversatt utgave av, at Young PFDJ er en “viktig og mektig del av ungdomsbevegelsen inne i landet (dvs Eritrea, journ anm.)”. Dette er forsåvidt ikke noe nytt. I en masteroppgave fra Misjonsskolen fra 2012, som tar for seg eritreiske myndigheters overvåkning av eksil-eritreere i Norge, kommer det også fram at Gebreab er hovedansvarlig for Young PFDJ.
Finn Våge mener de eritreiske myndighetene, men også Young PFDJ, ser på Vesten som fiender som prøver å ødelegge for Eritrea. Han frykter at arrangementene Young PFDJ holder i Norge og andre land og virksomheten deres for øvrig, brukes til å indoktrinere ungdom med eritreisk bakgrunn med tankegods som stammer fra regimet.
– Det er en antivestlig holdning som spres. Norge og Vesten blir sett på som fienden, sier Våge.