Regjeringen vil sette fotlenke på asylsøkere

Listhaug presenterte innstrammingsforslag forrige uke. Ikke alle har tatt de godt imot
Foto: Ilja C. Hendel
Flere tusen asylsøkere forsvant fra norske mottak i fjor. Nå vil regjeringen bruke fotlenke for å få mer kontroll.

Politiets utlendingsenhet (PU) opplever ofte at personer som skal bli tvangsutsendt, har forsvunnet når de kommer for å hente dem. I fjor fikk 5445 asylsøkere negativt vedtak i sin søknad skriver Aftenposten.

I fjor registrerte UDI at totalt 5482 personer forsvant fra sine mottak uten varsel. Omtrent halvparten av disse har enten blitt gjort rede for eller kommet tilbake. Allikevel var det i slutten av november fortsatt 2743 asylsøkere uten kjent oppholdssted.

Utreiseplikt
69 prosent av asylsøkerne som har rømt fra mottakene har enten utreiseplikt eller venter på svar på sin klagebehandling. Regjeringen ønsker nå å begrense mulighetene til å rømme. Politidirektoratet leverte like før jul en utredning om mulighetene for å bruke elektronisk kontroll på utlendinger eller asylsøkere man frykter vil rømme.

– Flest forlater mottaket enten like etter ankomst, rundt tiden de får svar/avslag på asylsøknaden, akkurat når de har fått svar på aldersundersøkelsen, eller når de skal til aldersundersøkes, opplyser presserådgiver Vibeke Schjem i UDI til Aftenposten.

Alternativ for barnefamilier
– Vi har aldri anbefalt at elektronisk kontroll og fotlenker skal brukes, men vi vil gjerne at man skal utrede dette som et alternativ for barnefamilier som er frihetsberøvet og internert på Trandum, sier rådgiver i NOAS, Siril Berglund til Aftenposten.

I fjor har 145 barn vært fengslet på Trandum, sammen med sine familier. 11 av disse har vært innesperret fra over en uke til tre uker. Én familie har også oppholdt seg der i over to måneder. Det har møtt hard kritikk. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og departementet har derfor bedt politiet utrede om elektronisk kontroll kan være et alternativ til fengsling der barn er involvert.