- Stor interesse for tilskuddsordninger på kulturfeltet - 05.11.2024
- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
33-åringen fra Damaskus var én av 5500 syriske asylsøkere som kom til grensestasjonen Storskog i 2015. Han har bodd i Russland og opplevd å bli fysisk angrepet for legningen sin. Å reise tilbake til krigsherjede Syria var heller ikke noe alternativ.
– Jeg har mistet halvannet år av mitt liv. Jeg har sluttet å drømme og har ikke lenger noen plan for framtida, sa han til Dagsavisen (se bildefaksimilen) kun dager før han vite at han fikk opphold i Norge.
Storskog-asylsøkerne ble raskt brikker i et storpolitisk spill. Tilstrømmingen over grensa mot Russland endret hele flyktningdebatten i Norge. I november 2015 ble det sendt ut en instruks der det ble gjort klart at asylsøkerne som kom fra Russland ikke skulle få realitetsbehandlet sine søknader, men sendes rett tilbake.
FNs høykommissær for flyktninger kom raskt på banen og slo fast at Norge brøt internasjonale regler når asylsøkerne ikke fikk behandlet sine søknader individuelt.
Vil legge det vonde bak seg
I fjor meldte TV2 at Politiets utlendingsenhet (PU) hadde lagt press på Justisdepartementet om å endre praksis. Dette kom fram i et internt skriv der PU gjorde det klart at Russland ikke tok imot personer som hadde multivisum eller midlertidig oppholdstillatelse i landet.
Rett etter at Dagsavisen møtte Maroun, fikk han en telefon fra UDI, med beskjed om at han fikk bli i landet.
– Jeg vil bare se framover, og legge alt det vonde jeg har opplevd bak meg, sier han til Dagsavisen.
– Får leve et verdig liv
Leder for Skeiv Verden, Susanne Demou Øvergaard, sier til utrop.no at hun er lettet over at 33-åringen får bli i landet.
– Skeiv Verden er veldig glad for at Rami endelig har fått opphold. Dette gjelder flere lhbti-personer som har kommet til Norge over Russland. Nå får han endelig mulighet til å leve livet sitt igjen.
– Vil dette innebære en presedens som gjør det lettere å bli i Norge fordi man blir forfulgt på grunn av sin legning i opprinnelseslandet eller et tredje land?
– Her handler det ikke om legning, men om den andelen asylsøkere som ikke har fått saken sin realitetsbehandlet i Norge før de kom over Storskog. Dette har ikke Norge hatt hjemmel til, så de måtte snu. Rami kommer fra Syria, ingen syrere får avslag nå. At han i tillegg er homofil og risikerte retur til Russland, var vi jo selvsagt veldig bekymret for. Både innvandrere og homofile i Russland er svært utsatte grupper.