- Advokat-kontoret som satser på mangfold - 13.07.2018
- Norsk-tamilsk advokat: – Alt er interessant! - 16.04.2018
- Endelig klar for fremtiden - 01.07.2017
Når vi møter Rami kommer han rett fra politistasjonen, der har han vært og ordnet noen dokumenter etter at han nylig fikk telefonen han har ventet på i ett og et halvt år: Telefonen fra Utlendingsdirektoratet som fortalte at han endelig har fått opphold i Norge.
– Jeg er veldig lykkelig, endelig kan jeg begynne å se fremover, sier Rami. Han smiler fra øre til øre.
Hatt det tøft
De siste årene har vært tøffe for Rami. Han var en av 5500 asylsøkere som kom over Storskog i 2015. Han fikk først avslag på asylsøknaden sin, men i påvente av å bli sendt ut, gikk visumet hans i Russland ut. Det har vært en lang ventetid for å få avklart situasjonen for han og de andre Storskog-flyktningene.
En lærer på asylmottaket spurte klassen om det var noen homofile i landene vi kom fra. Alle svarte nei.
Livet på mottak i Norge var ikke lett. Rami er homofil, og forteller at mange på asylmottaket ikke respekterer dette.
– En lærer på asylmottaket spurte klassen om det var noen homofile i landene vi kom fra. Alle svarte nei.
Han forteller at det mange fra Syria tror at homofili ikke finnes. De tror det er en sykdom, eller noe som har kommet fordi man har blitt misbrukt som barn. Man kan bli satt i fengsel i inntil tre år for å ha et forhold med en av samme kjønn.
Vil leve åpent
Rami fortalte søsteren sin at han er homofil for en stund siden.
– Jeg hadde trodd hun kom til å respektere det, hun er veldig åpen.
Men da søsteren fikk vite det, ble hun veldig trist. Hun stilte mange spørsmål og hadde vanskeligheter med å forstå det. Da hun stilte spørsmålstegn ved hvordan to menn har sex, satte Rami foten ned.
– Jeg spør ikke henne om hvordan hun har sex med sin mann, så jeg ba henne om å aldri spørre meg om noe sånt igjen.
Ramis legning er noe de ikke lenger snakker om, men hun har godtatt det. Søsteren synes ikke det er lurt av ham å fortelle om det til norske aviser, i frykt for at andre slektninger skal finne det ut. Det bryr ikke Rami seg om, han vil leve som åpent homofil i Norge. Noe han verken kunne i Russland eller Syria.
Han dro til Russland fordi han har slektninger der. De prøvde stadig å spleise ham med forskjellige russiske jenter. Rami prøvde å vri seg unna. Gang på gang. Han fant opp alle mulige unnskyldninger. Etter hvert kom han i kontakt med en mann på internett som utga seg for å være homofil. De møttes i en park i Moskva. Det begynte å komme flere mennesker, som etter hvert begynte å slå ham. Han var blitt lurt i en felle. Rami forteller at han ikke turte å dra til politiet. Han ble redd for å leve som åpent homofil.
Disse opplevelsene gjorde at Rami bestemte seg for at Russland ikke var stedet for ham. Han måtte til et land han følte seg trygg. Et land han kunne være seg selv. Han bestemte seg for å reise til Norge, og kom over Storskog 9. juli 2015.
Føler seg hjemme
Men heller ikke på asylmottaket i Norge var livet så lett. Han kjedet seg og hadde ingen ting å gjøre. Til slutt bestemte han seg for å dra til hovedstaden. Det er bedre for homofile i Oslo, mener han. I Oslo ble han kjent med nye mennesker, og fikk flere venner. To av dem er ekteparet Anders Rogg og Yngvar Myrvold. Før jul flyttet Rami inn på deres ekstra soverom.
– Jeg ønsker å bo her til jeg kan ta vare på meg selv, sier Rami.
Hos Anders og Yngvar føler han seg hjemme. Dessuten lærer han mye norsk av å bo med dem. De snakker ofte norsk med ham, og Rami forstår allerede en god del. I tillegg behersker han selv flere ord og uttrykk.
Holdt på å forlate landet
Etter å ha tilbrakt de to siste julefeiringene alene bestemte Rami seg for at denne julen skulle det bli andre boller. Han var lei av å vente. Lei av å være tålmodig. Rami bestilte en flybillett til Nederland for å besøke familie. Det så dårlig ut for oppholdstillatelsen hans uansett. Allikevel gikk han til politiet for å sjekke status på søknaden sin. De sa at hvis han dro, kunne det være dårlig for søknaden hans. Så ba de ham om å være tålmodig. Ord han hadde hørt alt for mange ganger.
– Magefølelsen sa at jeg skulle bli hjemme, derfor avbestilte jeg flybillettene mine og ble heller med Anders og Yngvar til Yngvars familie i julen.
Anders forteller at det var helt naturlig å ha med Rami til Yngvars familie i Andebu.
– De er en stor familie med stort hjerterom, Rami fikk mange gaver der også, sier Anders.
Rami nikker smilende og forteller at han fikk sjokolade, sjakkspill, hansker og lavalampe.
– Jeg ble så overrasket da de leste opp navnet mitt, jeg trodde ikke jeg skulle få noen gaver. Det var fint å være der. Fantastisk, sier Rami.
Fikk opphold
Da Rami reiste til Andebu for å feire jul visste han fortsatt ikke om han ville få opphold i Norge, men like etter nyttår kom telefonen. Han visste ikke om han kunne tro på det, og ringte advokaten sin med en gang. Til slutt fikk han bekreftet at beskjeden han hadde fått, stemte.
– Jeg ble så glad at jeg ikke fikk sove før jeg skulle på politistasjonen klokken elleve morgenen etter. Han ler.
På politistasjonen får Rami vite at avgjørelsen om at han fikk bli, var blitt tatt 20. desember. Dagen etter at han egentlig skulle til Nederland.
– Jeg er glad jeg fulgte magefølelsen og ble i Norge.
Fremtiden
Rami er optimistisk for fremtiden. Fra Syria har han utdannelse innenfor regnskap og IT-teknikk. Han håper han kan bygge videre på det på høyskole eller universitet i Norge. Selv om drømmen er å jobbe som regissør i TV. I Syria jobbet han med flere ting, både innenfor IT-teknikk og regnskap.
– Først skal jeg lære meg norsk, jeg har bedt dem på jobben om å snakke norsk med meg, og så snakker vi norsk her hjemme.
Han jobber som frivillig i Tøyen kirke, der får han øvd på å snakke norsk. I kirken har han mange forskjellige arbeidsoppgaver, for eksempel å servere mat til fattige.
– De sier at jeg er en potet. I Syria er det ikke bra å bli kalt potet, men de har fortalt at det betyr at man gjør mange forskjellige ting.
Rami ser spørrende ut.
Vil betale skatt
Rami håper at han har lært norsk om fem år, og at han klarer å ta vare på seg selv.
– Jeg har ikke lyst til å motta sosialstøtte.
Rami har allerede hatt noen jobber i Norge, og forteller at han har likt det godt. Da han bodde på mottak i Levanger jobbet han i en uke med å bygge en gressbane. Han liker å ha rutiner og en jobb å dra til. Når han har fått seg jobb vil han finne seg en leilighet, enten alene eller med en venn.
– Eller kanskje med en kjæreste, en partner. Rami smiler.
Han er også fast bestemt på at han skal ha hund. Da han reiste fra Syria, dro han fra hunden sin Vicky. I Syria hadde han mange dyr, både hund, kanin og katt. Han gliser når han snakker om dyrene.
Det er ikke vanlig å ha kjæledyr i Syria, man blir sett på som rar hvis man har for eksempel hund. Moren hans spurte stadig hvorfor han skaffet seg dyr og ikke en kone.
– Jeg sa at hun aldri ville forstå det.
Frem til han får seg egen leilighet og egen hund får han masse kos av Anders og Yngvars hund. En liten, sort cocker spaniel som elsker mennesker. Kamelia kommer alltid løpende mot døren når noen kommer hjem.
Fakta:
– I 2015 kom det 5500 flyktninger fra Russland til Norge, over Storskog
– Alle fikk avslag på sine asylsøknader, men regjeringen snudde til slutt
– Rami og hans advokat jobbet lenge for at han skulle få bli i Norge, på grunn av hans homofile legning. I begynnelsen av januar i år fikk av beskjed om at han får bli
– Nå jobber han som frivillig i Tøyen kirke og håper og etter hvert kunne jobbe som TV-regissør