- – Føler et samfunnsbehov for å ta opp tabubelagte temaer - 17.12.2024
- Hanne Tveter og Alex Mercado slipper ut julesingel - 17.12.2024
- – Norge er som en historiefortelling - 17.12.2024
FNs menneskerettighetsråd vedtok etter lang diskusjon å opprettholde en uavhengig menneskerettighetsekspert på beskyttelse mot vold og diskriminering basert på seksuell orientering og kjønnsidentitet, ifølge Sex og Politikk.
Avstemmingen ble avholdt torsdag og resulterte i at 23 land stemte for, 17 mot og sju land stemte avholdne. Mandatet representerer en styrking av rollen til den uavhengige FN-eksperten.
I det vedtatte mandatet er det for første gang inkludert kritikk av lovgivning som kriminaliserer likekjønnet sex og kjønnsidentitet, og oppfordrer stater til å kjempe mot vold og fjerne diskriminerende lovgivning basert på seksuell orientering og kjønnsidentitet.
Islamske stater ville svekke mandatet
På vegne av et flertall av medlemmene i OIC (organisasjonen av islamske stater) fremmet Pakistan 13 forslag for å svekke mandatet. 12 av disse ble avvist av rådet.
Sex og Politikk har sammen med sin internasjonale organisasjon IPPF (International Planned Parenthood Federation) vært med i forarbeidet som ble initiert av ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) til støtte for fornyelsen av mandatet. Totalt har 1256 ikke-statlige organisasjoner fra 147 land og territorier støttet opp om en kampanje for å fornye mandatet. Det brøt ut stor jubel og gledesscener da avstemmingsresultatet var klart.
Viktig annerkjennelse fra FN
Tor-Hugne Olsen, daglig leder i Sex og Politikk, var til stede under avstemmingen og uttrykker stor glede over vedtaket.
– Vedtaket er en viktig annerkjennelse av den diskriminering og vold som eksisterer mot skeive i hele verden av den viktigste menneskerettighetsmekanismen i FN-systemet, uttaler Olsen.
FN-eksperten på beskyttelse mot vold og diskriminering basert på seksuell legning og kjønnsidentitet er oppnevnt av FNs menneskerettighetsråd. Mandatet ble etablert i 2016.
Sju land fra Latin-Amerika sto bak fornyelsen av mandatet; Argentina, Brasil, Chile, Colombia, Costa Rica, Mexico og Uruguay, som i tillegg har fått støtte og fra 60 andre land fra alle FN-regionene i sitt arbeid.