- Advokat-kontoret som satser på mangfold - 13.07.2018
- Norsk-tamilsk advokat: – Alt er interessant! - 16.04.2018
- Endelig klar for fremtiden - 01.07.2017
– Det er et mareritt, jeg venter bare på at jeg skal våkne, sier Firas Abu-Salah til Utrop.
Han kom til Norge som statsløs palestiner for 14 år siden. Han fikk oppholdstillatelse, arbeidstillatelse og norsk statsborgerskap. Kona kom på familiegjenforening i 2006. Sammen med sine to norskfødte barn bor de i Kabelvåg i Lofoten, et sted der de trives veldig godt.
– Vi føler oss som en del av samfunnet, her har vi aldri følt oss som utlendinger, sier han.
Det var Klassekampen som først omtalte saken.
Tilbakekaller statsborgerskap
I mai i fjor fikk han beskjed om at hans, konas og de to barnas norske statsborgerskap vil bli tilbakekalt og at de blir utvist fra landet. Utlendingsdirektoratet (UDI) hevder at han oppga feil informasjon da han søkte om asyl i Norge. Den gang oppga han at han var palestiner fra Vestbredden og statsløs. Dette mener han selv at stemmer, men UDI hevder de har fått oppgitt fra den norske ambassaden i Jordan at han har jordansk personnummer.
– Hvordan kan jeg ha det? Jeg har aldri bodd i Jordan og har verken ID-kort eller pass derfra, sier Abu-Salah.
Har vært i Jordan
Abu-Salah hevder at han aldri har bodd i Jordan, men at han har vært der tre-fire ganger. Da har han måttet søke om å få oppholde seg der, og for eksempel fått tillatelse til å være der i to uker, eller en måned.
I 2001 fikk Abu-Salah utskrevet et T-pass fra Jordan, året etter flyttet han til Norge. Et T-pass er pass til befolkningen fra Vestbredden. Disse skiller seg ut fra pass utstedt til jordanske statsborgere. T-pass er kun utstedt til statsløse palestinere, de mangler også nasjonalitetsnummer.
Registrert som palestiner
Abu-Salah dro til folkeregisteret i Jordan for å selv få se dokumentene som sa at han var jordansk statsborger. Der fikk han bekreftet at han ikke er jordansk statsborger, og at han er registrert i Jordan som palestiner. Abu-Salah leverte alle dokumentene til UDI, han sendte også inn T-passet sitt. Allikevel skrev UDI tilbake at dokumentene ikke ville ha særlig betydning. Abu-Salahs advokat har sendt inn en kommentar til klagesaken der han legger tydelig vekt på at tilbakekallingen av statsborgerskapet bygger på feil opplysninger, som advokaten mener UDI heller ikke har dokumentert.
Klassekampen skriver at UDI oversendte Abu-Salahs klage til Utlendingsnemnda, og varslet at den vil bli avgjort av nemndleder alene eller av sekretariatet, noe som gjøres når det ikke er vesentlig tvil.
Utrop har vært i kontakt med UDI, men de vil ikke kommentere saken på generell basis.
Ingen sosialhjelp
Abu-Salah forteller at han har jobbet helt siden han fikk arbeidstillatelse. Han har blant annet drevet et firma med opp til 13 ansatte.
– Jeg har aldri mottatt sosialhjelp, og har jobbet og betalt skatt hele tiden, sier han.
Kona hans begynte på norskkurs med en gang hun kom til Norge og jobbet etter det i helsesektoren i kommunen.
Norskfødte barn
Begge barna deres er født i Norge og snakker norsk.
– Da vårt første barn ble født, sa jordmoren på sykehuset at en ny norsk gutt var blitt født, det tror jeg ikke på lenger, sier Abu-Salah.
Abu-Salah spør hva som vil skje med barna hvis de må dra fra Norge. De har levd hele sine liv i Norge.
– Selv om vi hadde dratt tilbake til Palestina, måtte vi integrert oss på nytt etter 14 år, sier han.