- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Statistikken er basert på antallet registrerte samtaler til denne krisetelefonlinjen mellom 2015 og 2016, melder Sveriges Radio.
Krisetelefonen har vært aktiv siden mars 2014 og drives av et nasjonalt kompetanseteam i Östergötland på vegne av svenske myndigheter.
Ifølge statistikken skal antallet henvendelser ha økt fra 300 til 455 oppringninger og samtaler. Samtalene handler ifølge statistikkene mest om uro for å bli utsatt for æreserelatert vold og faktisk rapportering av barne- og tvangsekteskap, fysisk og psykisk mishandling og ekstrem sosial kontroll.
– Et faktisk økende problem
Juno Blom fra det nasjonale kompetanseteamet utelukker ikke at økningen er knyttet til at man er blitt flinkere til å oppdage og ta tak i problemet, og at krisetelefonen er blitt mer kjent.
– Vi ser at det er viktig at samfunnet nå tar de riktige grepene og sikre at alle som bor i Sverige, skal ha tilgang til den støtten og beskyttelsen som trengs når de utsettes for ulike former for overgrep.
Samtidig påpeker hun at mange kommuner som teamet har hatt kontakt med bekrefter bildet av æresrelatert vold som et faktisk økende problem.
– Vi ser en økning i saker som gjelder æresrelatert vold og undertrykkelse. og at målgruppen som har vokst mest er kvinner og jenter, men også gutter og menn med asylsøkerbakgrunn. Her har vi en gruppe som ikke har vært lette å identifisere tidligere, sier Blom til Sveriges Radio.