På nyttårsaften skal en “mobb” bestående av menn med “arabisk utseende” ha tatt seg til rette overfor gjester på spisestedet Fressgass i den tyske storbyen Frankfurt. Det meldte avisen Bild 6. februar. Mobben skal ha bestått av fulle menn som bar kniver og befølte kvinner. Til sammen var det snakk om 900 menn som hadde kommet med toget til Frankfurt. Nyheten fikk mange til å tenke på masseovergrepene i Köln nyttårsaften 2015 og førte til opphisset stemning i Tyskland.
I Norge slang HRS seg på saken. Men nyheten viste seg å være rent oppspinn. Det kom fram da politiet forrige uke la ut en pressemelding som avkrefter at noe straffbart skal ha skjedd. Avisen Bild la samme dag ut en beklagelse på sine hjemmesider. Flere vitner hadde uttalt seg til avisen om de angivelige overgrepene, men det vitnene sa, viste seg ikke å stemme. Politiet har innledet etterforskning mot vitnene, som de mistenker for å ha gitt falsk forklaring til politiet. Også HRS beklaget at de hadde tatt med historien i en artikkel om Tysklands “voldtektskrise”.
“Islamofobiens politiske økonomi”
I Norge har avisen Vårt Land omtalt saken om at nyheten til Bild var usann. Det at Europas største avis kunne gjøre en slik feil, har ført til reaksjoner flere steder i Europa. I en kommentar i avisen The Guardian skriver journalistikkprofessor Christian Christensen at denne typen falske nyheter inngår i “innvandringsmotstandens og islamofobiens politiske økonomi”. Ryktespredere spekulerer i at mediene er ute etter saftige historier om innvandrere fordi slike historier selger.
– Rasismens perverse kraft er at når den først har fått fotfeste, biter ikke fakta og logikk på den lenger. Selv klare løgner som Kellyann Conways massakre på Bowling Green (en fiktiv hendelse, journ. anm.) kan bortforklares som forståelige feil. De du har laget en sterotypi om, er jo “troende” til å gjøre noe galt, og derfor er det å være mistenksom ikke bare logisk, det er patriotisk, skriver Christensen.