- – Viktig å samle chilenere fra hele verden til kulturfestival - 05.11.2024
- Stor interesse for tilskuddsordninger på kulturfeltet - 05.11.2024
- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
Anne Bitsch, forsker ved Senteret for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo, har sammen med Marit Elisabeth Klemetsen, som har en doktorgrad i samfunnsøkonomi, skrevet en vitenskapelig artikkel om behandlingen av voldtektssaker i lagmannsretten.
Forskerne har undersøkt 176 saker som ble behandlet i retten mellom 2011 og 2012. Bitsch har også, som en del av sitt doktorgradsprosjekt, observert rettssaker og analysert domsavsigelser.
– Vi har tatt hensyn til jusen som retten har lov til å ta med i betraktning når de vurderer straff, for å se om faktorer som ikke står i loven, spiller inn, sier Klemetsen til VGNett.
Voldtekt i “private rom”
Et av de mer oppsiktsvekkende funnene viser etnisk norske domfelte menn fikk i snitt 20 prosent lavere straff enn minoriteter. En norsk mann fikk i snitt 36,5 måneder, mens enn mann av annen etnisk opprinnelse fikk i snitt 52,8 måneder.
Forskningen viser også at festrelatert voldtekt gir virker formildende og gir lavere straff.
– Studien viser at det norske rettssystemet lar seg styre av myter om “ideelle ofre og overgripere”, og at særlig det å bli voldtatt i private rom tas mindre seriøst, sier Bitsch til VGNett.
– Ikke overrasket
Hege Salomon er en av Norges mest profilerte bistandsadvokater. Hun sier seg ikke overrasket over at menn med utenlandsk bakgrunn blir hyppigere dømt.
– Norske menn i større grad evner å tilpasse sin forklaring og væremåte på en måte som kommer dem til gode i saken, og at det kan være en fordel at de ligner mer på dem som skal dømme dem. Dersom man har en kulturell bakgrunn som innebærer for eksempel et negativt kvinnesyn som avspeiles i forklaringen, vil nok ikke det slå så positivt ut, sier Salomonsen til VGNett.