- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
NRK har fått mye oppmerksomhet etter at kanalen i helgen hadde en stor reportasje om gjengsituasjonen i hovedstaden.
“Ungdom har pistoler og barn selger hasj”, skrev NRK. Reportasjen stilte spørsmålet om Norge kan få “svenske tilstander” i enkelte bydeler.
NRK skrev at gjengsituasjonen i enkelte bydeler er verre enn på mange år, at i enkelte bydeler i hovedstaden er gjengsituasjonen verre enn på mange år, og at rusproblemene er langt større enn det som fremkommer i undersøkelser.
– Jeg tar gjerne en diskusjon om vold, rus og gjengproblematikk i Oslo, men å blande det sammen slik NRK har gjort, blir feil, sier Jarle Kolstad. Han leder Oslo-politiets avsnitt som driver forebygging i bydelene Stovner, Alna, Grorud og Bjerke på Oslos østkant.
NRK har senere beklaget at de siterte Raymond Johansen (Ap) på at det er “hundre gjenger” i Oslo. Det riktige skulle være “hundre personer tilknyttet gjengmiljøer”.
Jaktet “negativ vinkling”
Kritikken mot NRK startet med forfatter og journalist Adel Khan Farooq som på Facebook fortalte at NRK hadde kontaktet ham og bare var ute etter en negativ vinkling om gjengkriminalitet i Oslo.
– Journalisten lurte på om jeg kunne si noe sånt som «det er svenske tilstander i Oslo». Da jeg sa at det slett ikke er svenske tilstander her, lurte han på om jeg kunne finne noen som kunne si det, skrev Farooq i posten.
Kjenner seg ikke i kritikken
NRK på sin side kjenner seg ikke i denne kritikken
– At NRK droppet intervju med Farooq “fordi han ikke ville si noe sånt som at det er svenske tilstander i Oslo”.
Stein Bjøntegård, nyhetsredaktør i NRK Nyheter, mener NRK hadde kontakt med Farooq under arbeidet med saken. Blant annet skulle Farooq hjelpe NRK å komme i kontakt med gjengmiljøet på Mortensrud, noe han ville ha betalt for.
– Saken er at vi ikke bruker folk som betalte medarbeidere og lar dem kommentere i samme sak. Dette er en vanlig presseetisk praksis, og har ingenting med sakens vinkling å gjøre. Dette ble også kommunisert til Farooq, sier han.