- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
I en undersøkelse Sentio har gjort for P4 Nyhetene svarer 74 prosent av innvandrerungdom mellom 16 og 25 år at de ikke opplever diskriminering i hverdagen, melder radiokanalen på sine nettsider.
Direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Liebe Rieber-Mohn, tror flere innvandrere i Norge også gjør at diskrimineringen blir mindre.
Kritisk til P4s analyse
Samfunnsdebattant Umar Ashraf ser ikke på tallene på samme måte som P4, og sier undersøkelsen virker misvisende og at den ikke gir det hele bildet hva angår diskriminering av flerkulturelle nordmenn.
– Litt over halvparten av innvandrerne i Norge har opplevd diskriminering på ett eller flere områder ifølge SSB levekårsundersøkelse fra 2009. P4’s spørreundersøkelse er også stikk i strid med denne undersøkelsen hvor det kommer fram at unge “innvandrere” opplever diskriminering mer enn eldre. Legg til forskningen fra FAFO og ISF hvor det påvises diskriminering i arbeids- og boligmarkedet. Vi har ikke etter min kjennskap noe belegg til å si at ting har forandret seg i positiv retning på denne forskningens funn. I artikkelserien på VGNett, #norsknok, er det også en ganske annen virkelighet som gjengis av unge minoriteter angående selvopplevd hverdagsrasisme, arbeidslivs- og boligmarkedsdiskriminering, sier Ashraf til utrop.no.
Han stusser veldig over P4s analyse av sin egen undersøkelse, som han også hevder er formulert på et veldig spesielt vis.
– Spørsmålet de stiller ungdommen er “om de opplever diskriminering i hverdagen”. Spør meg om jeg som barn av innvandrer opplever diskriminering, og svaret er definitivt ja. Spør meg om hyppigheten eller frekvensen av diskrimineringen, så vi jeg svare at det forekommer i svært liten grad. Det er ikke noe som skjer på et hverdagslig plan.
– Sentio og P4 gir ikke respondentene muligheten til å svare at de ikke opplever diskriminering. Det at 48 prosent svarer “i svært liten grad”, og 26 prosent svarer “i liten grad”, kan heller tolkes som at samtlige respondenter faktisk har vært borti episoder med diskriminering. For meg blir det underlig at P4 analyserer resultatene som at 74 prosent ikke har opplevd diskriminering, for ingen av respondentene svarer dette. Og da blir P4s vinkling og analyse i saken også veldig rar, og selvmotsigende.