- Snart blir det mer politi i Oslos gater - 18.12.2024
- Forlik om innstramminger i loven om trossamfunn - 18.12.2024
- Tyskland: Merz går til valg på skattelettelser og redusert innvandring - 18.12.2024
– Dette er rystende nyheter. Mine tanker er hos Rushdie og hans nærmeste, og jeg håper at det går bra med han, sier statsministeren i en epost til NTB.
Rushdie har i en årrekke blitt tvunget til å leve med politibeskyttelse som følge av dødstrusler mot han basert på utgivelsen av boken «Sataniske vers» på 1980-tallet.
– Vi vet ennå ikke noe om motivet for angrepet, men det vil uansett leses inn i debatten om religionskritikk og ytringsfrihet, der Rushdie har vært en viktig stemme gjennom tiår, sier Støre.
– Betydd mye
Forleggeren William Nygaard har lenge stått tett på forfatteren, og ble selv skutt i et attentat i 1993 relatert til den norske utgivelsen av Rushdies verdenskjente bok. Han overlevde angrepet.
– Jeg er sjokkert, men vet foreløpig ikke mer enn det som står i mediene. Jeg håper bare det går bra med han, og at det ikke er alvorlig, sier Nygaard på telefon til NTB fredag ettermiddag.
– Det er tøft å få meldinger om vold, særlig når det gjelder personer som står deg nært, legger han til.
En journalist fra nyhetsbyrået AP var vitne til at en mann stormet scenen og begynte å slå eller stikke den 75 år gamle britiske forfatteren, idet Rushdie ble introdusert.
– Rushdie har betalt en høy pris. Han er en ledende forfatter som har betydd enormt mye for litteraturen, og han har funnet et godt liv i USA. Derfor er det dobbelt så tragisk dersom dette viser seg å faktisk være et attentat, avslutter Nygaard.
For litteraturen har hatt sin pris for Rushdie.
– Han ble en jaget person, som måtte plasseres under maksimal beskyttelse og flykte fra døgn til døgn. I mange år så ble han satt i et slags fengsel, sier forfatter og tidligere journalist Ann-Magrit Austenå til VG.
Hun har gitt ut boken «Arven etter Sataniske vers», som handler om betydningen Rushdies bok fikk for debatten rundt religion og ytringsfrihet i verden.
– Hvis det er miljøer som ivaretar og dyrker denne typen hatretorikk og påstander mot Vesten og enkeltpersoner, så kan det jo være mulig at det har en sammenheng, sier hun.
Redaktør i avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, levde selv med politibeskyttelse etter at han ble truet på livet i kjølvannet av karikaturstriden i 2006.
Han valgte å publisere flere av de omstridte karikaturtegningene av profeten Muhammed i Dagen, som den gang het Dagen Magazinet. Tegningene hadde året før stått på trykk i danske Jyllands-Posten.
Han forteller til TV 2 at han er dypt preget etter fredagens angrep mot Rushdie.
– Dette er en mann som har skrevet en roman, et fiksjonsverk, der han har tillat seg selv å være innom et tema i Islam, sier Selbekk til kanalen.
– En religion og ett tema kan ikke behandles på en spesiell måte fordi det finnes noen i den religionen som truer med vold fordi de leser noe de ikke liker. Det er et onde og det må vi bekjempe, legger han til.
Styreleder i norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum, som har også har ledet Ytringsfrihetskommisjonen, understreker at hun ikke vet mye om saken, men at nyheten om angrepet er urovekkende.
– Historien om Rushdie er jo fortsatt en historie vi forteller i tilknytning til spørsmålet om ytringsfrihet og hvilken pris noen må betale, sier hun til TV 2.
Hun sier det er absurd om det er Khomeinys fatwa fra 1989 som er bakgrunnen for angrepet.
– I så fall gjør det vel det enda vanskeligere å bedrive kritikk mot islam, slik boken hans fra langt tilbake var et uttrykk for, sier Løken Stavrum, til NRK.
– Det er så mange år siden fatwaen mot Salman Rushdie. Så det var lov å håpe at han nå kunne få leve og agere noenlunde normalt, sier hun.
Det er direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås, enig i.
– Det er utrolig sterkt og trist å høre at Salman Rushdie er blitt angrepet, sier han til kanalen.
– Over 30 år etter publiseringen av «Sataniske vers» kan den fremdeles utløse hat og terror fra krefter som vil lukke det åpne samfunnet vi har.
(©NTB)