- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
Valentyna startet med musikk da hun var fem år gammel og fiolinspilling er hennes store lidenskap. Da familien på seks måtte flykte, forlot de alt de hadde og 13-åringen måtte legge musikkdrømmen på is.
– Vi rakk ikke å tenke mye, vi måtte bare komme oss vekk. Barna fikk ikke tatt med seg instrumentene sine, vi måtte bare la alt ligge. Byen vår ble bombet og vi måtte komme oss i trygghet, forteller moren, Oksana, til Mitt Lillestrøm.
– Da vi kom hit, tenkte jeg bare på hvordan jeg kunne hjelpe barna slik at de kunne få seg en hverdag her. Jeg spurte frivillige om instrumenter, og i to måneder har de spilt hos Nordstrand skole- og ungdomssymfoniorkester (NOSUS), forteller hun videre.
Fratatt tilbudet
Etter opptaksprøven fikk 13-åringen tilbud om skoleplass i “Tid for talent”, et samarbeid mellom Barratt Due, Musikkhøyskolen og Majorstuen skole, og lykken sto i taket for hele familien.
Så snudde alt.
Lillestrøm kommune måtte stille med en kommunal garanti for skoleplassen i Oslo, noe kommunen så langt gitt avslag på.
– Det å begynne på en skole i kommunen er en naturlig følge av et valg om å flytte til Lillestrøm kommune. Det er bare unntaksvis i de sakene hvor barnets beste er å beholde skoleplassen i en annen kommune, og hvor dette veier tyngre enn øvrige momenter, at Lillestrøm kommune vil kjøpe en skoleplass, skriver kommunen i vedtaket om avslag på søknaden.
Kritiserer vedtaket
Familiekontaktene Svein H. Lauritzen og Metter Holme Ingeberg sier i likhet med familien at kommunen har gjort et merkelig vedtak.
– I avslagsbrevet skriver kommunen at hensynet til barnets beste skal være grunnleggende i saker som berører barn, men vi opplever jo at kommunen overhodet ikke tar hensyn til barnets beste i denne saken.