- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
- HumanJul vil tilby en inkluderende feiring - 19.12.2024
Tallene viser samtidig også at andelen som er positive til innvandring og til å ta imot flere flyktninger har økt.
– I praksis betyr det at man ser på fremmedfiendtlige holdninger som mye større trussel enn en økning i antall flyktninger, sier Kristin Rogge Pran i Ipsos til Dagsavisen.
At folk er litt mindre bekymret for fremmedfrykt enn for et år siden, er en naturlig følge av at situasjonsbildet er endret, mener hun.
– Da vi var midt oppi flyktningkrisen, og det var mye diskusjon rundt innvandring, var det en annen temperatur enn nå. Men fortsatt er bemerkelsesverdig mange bekymret for at det vil øke, sier Pran.
– Folk har våknet opp
At folk er mer positive til innvandring og mer bekymret for fremmedfrykt er gode nyheter, mener norsk-somalieren og samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali.
Hun tror bekymringen for fremmedfrykt har å gjøre med trender i verden og spredningen av en innvandringsfiendtlig retorikk i forbindelse med Brexit og valget av Donald Trump til president i USA.
– Hvis man er bekymret så sier man indirekte at man selv ikke har den frykten. Det betyr at folk er i ferd med å våkne opp og at vi kan rive ned tabuene rundt det å ha fordommer, sier Ali til Dagsavisen.