Kraftig økning i antall mennesker som mangler rent vann på Afrikas Horn

I Somalia på Afrikas Horn er vannmangelen blitt alvorlig.
Antall mennesker som mangler sikker tilgang på rent vann på Afrikas Horn, har økt dramatisk, ifølge Verdens barnefond Unicef.

Antall mennesker som mangler sikker tilgang på rent vann på Afrikas Horn, har økt dramatisk, ifølge Verdens barnefond Unicef.

I Etiopia, Kenya og Somalia har antall mennesker som lider under vannmangel, økt fra 9,5 millioner til 16,2 millioner de fem siste månedene, opplyser FN-organisasjonen tirsdag.

Regionen opplever samtidig sin verste tørke på 40 år.

Også i en rekke land i Sahel-regionen lenger vest i Afrika er situasjonen svært alvorlig. Risikoen for at så mange som 40 millioner barn skal bli rammet av vannmangel, er høy, opplyser Unicef.

I begge regionene lider allerede over 2,8 millioner barn av alvorlig og akutt underernæring. Disse barna har ifølge Unicef opptil elleve ganger så høy risiko for å dø av vannbårne sykdommer som godt ernærte barn.

Én sykdom unna katastrofen

– På Afrikas Horn og i Sahel er millioner av barn bare én sykdom unna katastrofen, sier Unicefs toppsjef Catherine Russell i en pressemelding i forbindelse med World Water Week.

– Forestill deg å måtte velge mellom å kjøpe brød og å kjøpe vann til et sultent og tørst barn som allerede er sykt, eller mellom å se på at barnet ditt lider av ekstrem tørst eller la dem drikke forurenset vann som kan føre til en dødelig sykdom, sier Russell og ber regjeringer, givere og verdenssamfunnet om å trappe opp hjelpen.

Enorm prisstigning

På Afrikas Horn er de fleste innbyggerne avhengige av vann som blir solgt fra lastebiler eller kjerrer. Det at vannkilder har tørket ut, har ført til en enorm prisstigning på vann.

I deler av Kenya har for eksempel prisstigningen vært på bortimot 400 prosent, mens den i deler av Somalia har vært på 85 prosent. I Etiopia er vannprisen doblet.

De siste 20-årene har vanntilgangen i Sahel falt med over 40 prosent som følge av klimaendringer og komplekse faktorer som krig og konflikt, ifølge Unicef.

(©NTB)