- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Kravet innebærer at familiemedlemmer kan nektes oppholdstillatelse i Norge dersom familien kan leve sammen i et annet trygt land som de har sterkere tilknytning til.
– Dersom det er mer naturlig at familien bosetter seg sammen i et annet trygt land, er det ingen grunn til at familien skal få opphold i Norge. Dette vil bidra til å sikre en mer bærekraftig asylpolitikk, sier konstituert innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (bildet) til regjeringen.no.
Stortinget vedtok tilknytningskravet gjennom en lovendring i juni 2016. Det er nå fastsatt endringer i utlendingsforskriften som presiserer at det landet familien henvises til må respektere flyktninger og asylsøkeres grunnleggende rettigheter.
Unntak i særtilfeller
Landet må være tilgjengelig for familien gjennom trygg og lovlig innreise, og familien må ha en reell mulighet til å kunne bosette seg der. Det betyr at de må ha, eller vil kunne få, en formell oppholdstillatelse eller tilsvarende status i det aktuelle landet.
Unntak fra tilknytningskravet kan gjøres i særlige tilfeller, men dersom vilkårene for øvrig er oppfylt skal det kun være en snever adgang til likevel å innvilge søknad om familieinnvandring.