En tredjedel av Pakistan står under vann. Flommen har tatt nærmere 1200 menneskeliv. 33 millioner pakistanere er på flukt.
De ekstreme nedbørsmengdene som har forårsaket flommen i Pakistan står i stor kontrast til den ekstreme tørken på Afrikas horn, som har drevet over en million somaliere på flukt. Likevel peker forskere på samme forklaring bak disse ekstremværene: Klimaendringer som en følge av menneskeskapte klimagassutslipp.
Verken Somalia eller Pakistan er blant landene som forurenser mest i verden. Tall fra Verdensbanken viser at Somalia slipper ut 0,09 tonn C02 per innbygger, og Pakistan slipper ut 0,9 tonn CO2 per innbygger.
Til sammenligning forurenser Norge 6,7 tonn CO2 per innbygger, og USA 14,7 tonn CO2 per innbygger. Qatar slipper ut mest CO2 per innbygger: Hele 37.29 tonn.
Om man tar utslipp fra norsk olje og gass som forbrukes i andre land med i beregningen, er Norge ansvarlig for hele 93,6 tonn CO2 per innbygger, ifølge en NRK-artikkel.
Norge må bidra mer
– Pakistan står for under en prosent av verdens CO2 utslipp, og betaler nå en høy pris for rike lands forbruk, skriver Sofia Rana til Utrop.
Rana er Rødt-politiker og norsk-pakistaner. Hun mener at land som står for mesteparten av global oppvarming har et spesielt ansvar for å hjelpe de landene som blir hardest rammet av klimaendringene.
– Aller helst bør USA og Kina bidra mest, skriver hun og legger til at Norge også må bidra mer.
– FN og Pakistan har bedt om 1,5 milliarder til hjelp for flomofre. Her kan Norge bidra mer enn det vi gjør nå.
Rana viser til at det er en stor vilje til å hjelpe blant den pakistanske diasporabefolkningen.
– Pakistanere i andre land viser stor handlekraft og driver mange private innsamlingsaksjoner.
Blant disse er den norskpakistanske restauranten Ricksha, som skal gi bort alt de tjener den 6. september, til flomofrene i Pakistan.
Norge skal gi 25 millioner til flomofrene i Pakistan
Regjeringen annonserte på mandag at Norge vil bidra med 25 millioner kroner etter flomkatastrofen i Pakistan. Pengene skal gå til å støtte nødhjelpsarbeidet og matsikkerhet, skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.
– Befolkningen i Pakistan lider under en klimakatastrofe av dramatiske dimensjoner. Innsatsen til pakistanske myndigheter, FN-systemet og internasjonale organisasjoner er avgjørende for effektiv og god humanitær respons, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding.
Til sammenligning har norske myndigheter støttet ukrainske krigsofre med 10 milliarder i år.
USA har på sin side annonsert at de vil gi 3 milliarder dollar til å trene og utruste ukrainske styrker. Bidraget til Pakistans flomofre utgjør en prosent av bidrag til det ukrainske militæret, altså 30 millioner dollar.