- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Onsdag kveld fremmet Fremskrittspartiets Carl I. Hagen et privat forslag om et slikt forbud i bystyret, men fikk bare med seg sine egne partikolleger. Resten av bystyret hadde svært lite til overs for forslaget, og stemte den ned med overveldende flertall.
I sitt forslag for bystyret tok Hagen utgangspunkt i sitt syn om at hijab ikke passer for barn og ikke har noe i skolehverdagen å gjøre.
– Hijab har ingen plass i skolen, og får vi ikke et forbud mot dette, vil vi kunne oppleve at integreringen av barn og unge blir vanskeligere enn nødvendig, understreket Hagen overfor vartoslo.no etter avstemingen.
Tverrpolitisk front
Oslo Aps bystyremedlem, Fatima Ali Madar, sier til utrop.no seg godt fornøyd med resultatet.
– Vi hadde så å si et samlet bystyre bak nedstemmingen av forslaget, alt fra Arbeiderpartiet til Høyre til Venstre, Mijløpartiet De Grønne og Rødt og Venstre.
Hva er hovedgrunnen bak nedstemmingen av forslaget?
– Vi har ikke lovhjemmel til å forby hodeplagg på barne- og ungdomsskoler i Norge. I tillegg er det uakseptabelt å forby et plagg som regnes som er religiøst plagg fordi der er et brudd på religionsfriheten. Vi snakker om jenter opp til 15 år gamle som ønsker å bruke hijab, et forbud kan oppleves for dem som at de frarøves religionsfriheten, som er en viktig verdi for dem.
– Finnes andre løsningskanaler
Et av Hagens hovedargumenter var hans bekymring for å “få en kultur hvor barn og unge blir tvunget til å gå med et hodeplagg de selv ikke ønsker å gå med”. Hva tenker du om dette?
– Barn skal uansett ikke måtte oppleve tvang. Samtidig finnes det helt andre løsninger enn å forby hijab. I tilfeller hvor det finnes reell tvang overfor barnet fra foreldre så har vi løsnings- og dialogkanaler, hvor vi kan hjelpe barnet. Vi har lærere, helsesøstre, og i enkelte tilfeller Barnevernet som kan trå til og hjelpe. Vi må ha barnets beste i mente, men også beskytte religionsfriheten.
Hun mener denne kan fra enkelte muslimers side oppleves som truet.
– Et forslag som dette skaper ikke tillit, særlig nå i en tid hvor det er mye motbør mot islam. Vi i Oslo bystyre har stått opp for de positive mangfoldsverdiene ved å stemme ned forslaget.