– Ingen ble straffet for drapet

MERKEDAG: På onsdag var det 16 år siden Eugene Obiora ble drept av norske politibetjenter.
For 16 år siden ble Eugene Ejike Obiora drept av norsk politi. Antirasistiske organisasjoner påpeker at ingen av politimennene ble straffet for den voldelige pågripelsen som endte i Obioras dødsfall.

Antirasistisk Senter, Manifold og Organisasjonen Mot Offentlig Diskriminering (OMOD) markerte i går at det er 16 år siden Eugene Ejike Obiora (48) ble drept under en politipågripelse i 2006.

På arrangementssiden står det:

“Onsdag 7. september er det 16 år siden Eugene Obiora ble drept under pågripelse av Politiet i Trondheim. Ingen ble straffet for drapet.” 

Videre fremmer de et krav til Stortingspolitikerne:

“Vi markerer dette på Eidsvolls plass, og krever troverdig arbeid mot politivold og etnisk-profilering og reel endring!”

Det er ikke første gang disse antirasistiske organisasjonene har demonstrert mot politiets behandling av minoritetsbefolkningen. OMOD har satt etnisk profilering i politiets kontroller på dagsordenen siden 1994. 

I budsjettforhandlinger med regjeringspartiene i November 2021 fikk SV gjennomslag for at det skal innføres et pilotprosjekt for kvitteringsordning i Oslo.

En kvitteringsordning skal forhindre at personer med minoritetsbakgrunn blir kontrollert oftere av politiet på grunn av sin hudfarge. Pilotprosjektet med kvitteringsordning har enda ikke blitt satt i gang.

Ikke bare historien til en svart mann

En av markeringens appellanter var SV-politiker Marian Hussein.

–  Han gikk inn i et sosialkontor for å klage på et vedtak, men kom aldri hjem igjen, skriver Hussein i et Instagram-innlegg.

Videre skriver hun:

–  Historien til Obiora var ikke historien til en svart mann som ble drept av politiet, men også historien til en NTNU-student som ble drept i møte med det offentlige i en sårbar livssituasjon.

 

Justisdepartementet mente det ikke forelå brudd på menneskerettighetene

Spesialenhetens etterforskning av Obiora-saken ble henlagt to ganger. Deretter besluttet sivilombudsmann Arne Fliflet å granske saken selv i 2008. I granskingen stilte han Justisdepartementet spørsmål om politiets rutiner ved pågripelse, arrestasjonsmetoder og innholdet i politiutdanningen.

Justisdepartementet svarte sivilombudsmann Fiflet i et brev hvor de uttalte at det ikke forelå brudd på menneskerettighetene i Obiora-saken. 

Obiora etterlatte to sønner. I 2010 ble staten og Obioras etterlatte enige om et erstatningsbeløp på en halv million kroner. Forhandlingene foregikk på kontoret til daværende justisminister Knut Storberget (Ap.