Med Facebook for frihet

Doan Thi Thuy Duong er aktiv med livesendinger på Facebook, hvor hun kjemper for demokrati i Vietnam
Foto: Jessica Ryan
Møt Doan Thi Thuy Duong som kjemper for demokrati i Vietnam. Hennes Facetime-videoer har mer enn 800 000 visninger. Men hun har fått avslag på asylsøknaden, og risikerer å bli satt i fengsel dersom hun blir utvist. 
Jessica Ryan
Latest posts by Jessica Ryan (see all)

 

Doan er 32 år gammel og kom til Norge fra Vietnam for ett år siden med ektemannen. Hun jobber som hjelpekokk på mannens restaurant, men har bachelorgrad innen markedsføring og administrasjon fra Hong Bang universitet i Ho Chi Minh-byen i Vietnam. Hun er aktiv med livesendinger på Facebook, hvor hun tar til orde for demokrati i Vietnam.

– Da jeg begynte på dette i 2014, visste jeg ikke at det var andre muligheter enn Facebook for å nå ut. I dag har jeg opp til 800.000 som ser mine videoer, forteller Doan.

Kjærlighet til hjemlandet
Seerne er i hovedsak vietnamesere i utlandet og i Vietnam. Vietnam er regnet som et av de verste regimene i verden, og det er kun statseid presse som er tillatt. Dissidenter har måttet ty til blogger og sosiale medier for å bekjempe regimet. Doan er ikke medlem av noen organisasjoner eller parti, hun gjør dette kun ut ifra kjærlighet til sitt hjemland.

Dissidenter har måttet ty til blogger og sosiale medier for å bekjempe regimet.

– Jeg var ikke så kjent med forskjellige partier og organisasjoner. Det er også kjent at kommunistpartiet starter organisasjoner og parti under dekknavn for å kunne slå ned på dissidenter som blir medlemmer, det er tryggest å la være, sier Doan.

Doan er veldig redd for at foreldrene skal få problemer på grunn av hennes aktivisme. Hun forteller at de har blitt trakassert av politi i sivile klær. Politiet laget en video med falsk informasjon som de la ut på Facebook.

– De svartmaler meg for å knekke meg psykisk. Min mor har ringt meg og bedt meg slutte, for hun er redd. Politiet har fortalt henne at om jeg gir meg nå, så vil jeg bare få noen få måneder i fengsel, forteller en tydelig preget Doan.

Hva om hun må hjem?
Men hva skjer om hun faktisk reiser tilbake til Vietnam?

– Jeg vil bli pågrepet på flyplassen og alle mine eiendeler vil bli beslaglagt og gjennomgått for å samle bevis. Jeg blir så satt i enecelle og det vil bli psykologisk, fysisk eller seksualisert vold for å få meg til å tilstå. Jeg vil ikke få mat og drikke over lengre perioder. Jeg kan ikke forutse akkurat hva de gjør, men dette er metoder de har brukt i lignende tilfeller, forteller Doan.

Rettsvesenet i disse sakene er ikke som i Norge, forteller hun videre. Er du heldig får du advokat, men du er forhåndsdømt når du kommer inn i rettssalen.

– Mine rettigheter blir ikke ivaretatt i Vietnams rettsvesen, sier hun.

Doan er i ferd med å bli utvist fra Norge, men venter på endelig svar på asylsaken sin. Hun er redd for hva som kan skje om hun må hjem til Vietnam.

– Jeg kan bli arrestert, skadet eller drept om jeg reiser tilbake. Selv når man er arrestert, kan man bli drept, og det presenteres som et selvmord eller en ulykke, forteller Doan.

Hva er ditt største ønske for Vietnam og hva ønsker du å oppnå med ditt arbeide?

– Det er mitt største ønske at det skal bli demokrati i Vietnam. Jeg ser jo hvordan folket som reiser seg blir undertrykket av politi og myndigheter, men jeg håper vi vinner frem til slutt, sier Doan.