Tyrkisk akademiker får UiOs menneskerettighetspris

 
Foto: Ola Sæther/Uniforum
Professor Ishtar Gözaydin er dette årets mottaker av UiOs menneskerettighetspris. I hjemlandet risikerer hun 15 års fengsel.

Gözaydin (bildet) ble arrestert i sitt hjem 19. desember i fjor som et ledd i en større aksjon mot tidligere ansatte ved Gediz-universitetet, melder Universitetet i Oslo via en pressemelding.

Gözaydin ble sluppet ut av fengsel i mars i år, men står fortsatt i fare for å dømmes for medvirkning til terror. I likhet med de fleste av de ca. 100.000 tyrkere som er blitt arrestert etter kuppforsøket anklages hun for «medlemsskap i en væpnet terrororganisasjon». Påtalemyndighetene har nedlagt påstand om 15 års fengsel.

– Professor Gözaydin er en meritert akademiker, med doktorgrad i jus fra Istanbul-universitetet og med forskerpraksis fra NYU Law School og Georgetown University’s International Law Institute. Hun har skrevet artikler og bøker hvor hun særlig fokuserer på forholdet mellom religion og politikk i Tyrkia, sier Inga Bostad, som til daglig er direktør for Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitet i Oslo (UiO).

– Verdig vinner
Professoren er også en aktiv samfunnsdebattant og menneskerettighetsforkjemper, og gikk i 1993 sammen med kjente intellektuelle som Murat Belge og Orhan Pamuk for å stifte den tyrkiske Helsinki Citizens’ Assembly, en partipolitisk uavhengig organisasjon som jobber for fred, demokratisering, politisk pluralisme, rettsstat og bærekraftig utvikling i Tyrkia.

– Ishtar Gözaydin er en svært verdig vinner av UiOs menneskerettighetspris. Hun er en dyktig akademiker, aktiv samfunnsdebattant og en forkjemper for ytringsfrihet og menneskerettigheter. I likhet med mange akademikere i Tyrkia befinner Gözaydin seg nå i en meget krevende situasjon. Jeg håper virkelig at hun får mulighet til å komme til Oslo for å ta i mot prisen i november, sier rektor ved UiO Svein Stølen.