- – Ville bli frivillig for å gi noe tilbake - 17.11.2024
- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
- – Aktiv dødshjelp er forbudt i følge islam - 14.11.2024
I november oppsøkte to kamerater et utested i Oslo for å ta et glass sammen. Men servitøren ville det annerledes, skriver Handikapnytt.
«Du ser sliten ut», sa han til den en av kameratene og gjorde det klart at det ikke var aktuelt å få komme inn.
Mannen har Parkinsons sykdom, noe som for hans del gir seg utslag i svak halting og noe stive bevegelser.
Kameratene dro med uforrettet sak, men den ene returnerte kort tid etter for å forsøke å forklare servitøren at vennen hans var klink edru.
Da fikk han beskjed fra servitøren om at han måtte kunne dokumentere en slik diagnose for å få servering.
Vant fram i nemnda
Sykdom som kan forveksles med beruselse, fører ofte til vanskelige vurderinger, argumenterer innehaveren.
Nemda viste til at gjesten reagerte på ikke å bli trodd, og at begge gjestene avviser at det ble spurt om dokumentasjon på diagnosen.
Utestedet er dermed felt for diskriminering av en enstemmig diskrimineringsnemnd.
Sender et klart signal
Norges Parkinsonforbunds generalsekretær Britt Inger Skaanes sier i en uttalelse at det er uakseptabelt at mange mennesker med parkinson opplever situasjoner som dette.
– Vi ser det som et viktig signal til offentligheten og virksomheter at diskrimineringsnemnda i denne saken ettertrykkelig slår fast at det faktisk har skjedd diskriminering.
Hun understreker samtidig viktigheten av at slike ubehagelige hendelser faktisk blir innklaget til diskrimineringsnemnda for å få synliggjort problematikken.
– En mer opplyst offentlighet vil bidra til å redusere misforståelser rundt parkinsonsymptomer, og være et viktig steg på veien for økt respekt, forståelse og rettferdig behandling av mennesker med parkinson i ulike situasjoner i det offentlige rom.