— Ingen bør tvinges til å gå med hijab. Samtidig bør ingen tvinges til å ta den av

— Som muslimsk kvinne vil jeg si at religion aldri må tvinges på noen, sier Varin Hiwa, kommunikasjonsrådgiver i Amnesty Norge i sin appell utenfor Stortinget.
Foto: Anna A. Oftedal
Regnvær hindret ikke demonstranter fra å møte opp på nytt utenfor Stortinget og kreve at regjeringen går tydeligere frem for å støtte kvinner i Iran.

På mandag arrangerte Sarah Gaulin, daglig leder i Likestilling Integrering Mangfold (LIM) , og Kimiya Sajjadi, administrerende direktør i Big Enough Global, en demonstrasjon for å vise støtte til det iranske folket som demonstrerer for kvinnerettigheter.

Bakgrunnen er at Mahsa Amini døde da iransk moralpoliti på voldelig vis arresterte henne etter å ha vist litt hår på hodet.

Dette er den andre demonstrasjonen utenfor Stortinget i løpet av tre dager. I tillegg har folk demonstrert utenfor Den iranske ambassaden i Oslo og utenfor Utenriksdepartement.

På søndag arrangerer Amnesty Norge enda en demonstrasjon for å støtte kvinnekampen i Iran. Den arrangeres i samarbeid med artisten Amanda Delara, som i likhet med Gaulin og Sajjadi har bakgrunn fra Iran.

Gaulin forteller til Utrop at hun ikke har fått kontakt med familien sin i Iran etter at myndighetene har skrudd av internettilgangen i deler av landet.

— Som muslimsk kvinne vil jeg si at religion aldri må tvinges på noen

Varin Hiwa, kommunikasjonsrådgiver i Amnesty Norge, holdt appell utenfor Stortinget på mandag:

— Som muslimsk kvinne vil jeg si at religion aldri må tvinges på noen, sier Hiwa og understreker at islam ikke tvinger muslimske kvinner å dekke til sitt hår:

— Ingen bør tvinges til å gå med hijab. Samtidig bør ingen tvinges til å ta den av.

Minst 76 mennesker har mistet livet etter at iranske styrker har slått voldelig ned på demonstrasjonene i Iran den siste uken, ifølge den Oslo-baserte menneskerettighetsorganisasjonen Iran Human Rights (IHR).

Både kvinner og menn demonstrerer for kvinnerettigheter i Iran. Til Utrop understreker Hiwa at det er en menneskerett å demonstrere:

— Det har jo vært fredelige demonstrasjoner, og retten til å demonstrere fredelig er en menneskerett, sier Hiwa til Utrop.

 

ENGASJERTE: Vedvarende regnbyger hindret ikke demonstrantene i å få frem sitt budskap utenfor Stortinget.
Foto : Anna Aronsen Oftedal

Krav til utenriksministeren

— Amnesty stiller et krav om at de ansvarlige for hennes død skal stilles til ansvar. Det gjør vi blant annet ved å samle inn signaturer som skal sendes til Utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Målet er at Huitfeldt tar oppropet videre til FNs sikkerhetsråd.

— Vi vil legge press på den norske regjeringen og bidra til å kreve en etablering av en uavhengig FN-mekanisme for å etterforske brudd på internasjonal rett i Iran og stille de som står bak volden til ansvar

Gaulin deler Hiwas oppfordring:

– Jeg håper at politikerne ser at iranere ikke finner seg i den undertrykkelsen. Vi finner oss ikke i at befolkningen blir utsatt for vold når de demonstrerer, sier Gaulin til Utrop.

Sarah Gaulin og moren Feri Gaulin, begge engasjerte i kvinnebevegelsen i hjemlandet Iran. På staken er Feris hår som hun klipte av for å vise sorg over Aminis død og motstand mot det iranske regimet.
Foto : Anna A. Oftedal

– Hva mener du norske myndigheter burde gjøre annerledes for å støtte befolkningen i Iran?

– Det vi bør gjøre annerledes er å sende klare signaler til FN, vi bør ta det opp i FNs sikkerhetsråd, sier hun og legger til:

– Vi bør også iverksette internasjonal etterforskning når det skjer menneskerettighetsbrudd i andre land.

Hennes mor, Feri Gaulin, klippet håret sitt da de demonstrerte sist på lørdag.

Å klippe håret er en gammel skikk for å vise sorg i Iran, sier Gaulin til Utrop

Hun forklarer at kvinner i Iran klipper håret for å sørge over Mahsa Amini.

–  Jeg har alltid elsket å ha langt hår, men jeg klippet det fordi vi mistet Mahsa. 

Norsk-iranske Feri og flere mange var på plass utenfor Stortinget, hvor de brente hijaber og klippet av seg håret i protest.
Foto : Sarah Gaulin

Les om en av de andre demonstrasjonene for Irans kvinnekamp her: – Vi håper på en revolusjon

Huitfeldt tok opp Aminis dødsfall med Irans utenriksminister

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) skriver i en uttalelse at hun har gitt tydelig beskjed til Irans utenriksminister:

– Jeg tok opp Mahsa Aminis tragiske dødsfall da jeg møtte Irans utenriksminister i New York på torsdag. Jeg var tydelig på at dødsfallet er noe mange av oss reagerer sterkt på. Det er viktig at hendelsen etterforskes. De som står bak må stilles til ansvar.

Kvinner og menn med iransk bakgrunn utgjorde majoriteten av demonstrantene på mandag. Slagord ble ropt på persisk og norsk
Foto : Anna A. Oftedal

Huitfeldt fremhever at Iran må lytte til folket og at ytringsfrihet, pressefrihet og forsamlingsfrihet må respekteres.

– Det er svært urovekkende at flere skal ha omkommet i forbindelse med iranske sikkerhetsstyrkers reaksjoner på demonstrasjonene etter dødsfallet. Protestene gir et kraftig signal til Irans myndigheter om at hijab-påbudet og dagens håndhevelse av det er noe mange iranere opplever og reagerer på som et overgrep mot individets frihet.

– Norge vil fortsette å ta opp menneskerettighetssituasjonen og kvinners rettigheter i våre møter med iranske myndigheter og i FN.

Utrop har ikke lyktes med å få en uttalelse fra Den iranske ambassaden i Oslo.