Nye snublesteiner lagt ned i Oslo

Nye snublesteiner har blitt lagt til Oslo i løpet av august. Snublesteinene ser akkurat ut som disse, som ligger på fortauet utenfor Jødisk Museum.
Foto: Claudio Castello
Forrige uke ble 29 snublesteiner nedlagt rundt omkring i Oslo.

Snublesteinene inneholder navn, fødselsår, deportasjonsår, dødssted og dødsdato for jødiske ofre for nazistenes utryddelsespolitikk. 

Etter nedleggelsene ble det holdt en bevegende seremoni for alle de 29 utenfor Gyldenløves gate 26, der ett av ofrene, Sigurd Levin, bodde, melder Jødisk Museum i en pressemelding.

I 1993 satte den tyske kunstneren Gunter Demnig i gang prosjektet Stolpersteine (snublesteiner) i Tyskland. Steinene er ment som minnesmerker, men er også å betrakte som kunst i det offentlige rom. Prinsippet er at en stein (10 x 10 x cm) med minneplate i messing støpes ned i fortauet på steder der jøder eller andre ofre for nazismen bodde fram til de ble deportert og drept.

Snublesteinene gir opphav til undring. Den forbipasserende som oppdager steinene blir bevisst på at Holocaust også fant sted akkurat der de befinner seg – i sitt eget nabolag. På den måten har steinene også en klar pedagogisk virkning; de vekker dem som tilfeldigvis kikker ned når de går forbi.
 
Siden starten har prosjektet også blitt overført andre land enn Tyskland. Til nå er det lagt ned nærmere 60 000 steiner i hele 20 land i Europa. Jødisk Museum i Oslo har brakt prosjektet til Norge, og har nå, sammen med Jødisk Museum Trondheim, regi- og koordineringsansvaret for nedleggelsen av snublestener for jøder deportert fra Norge og drept i nazistenes utryddelsesleirer. Siden 2010 er det blitt lagt ned 425 snublesteiner i Norge