- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Utstillingen «Din pust, din stemme» på Bymuseet tar deg med tilbake til demonstrasjonen.
– Det var sterkt å se alle plakatene den dagen. Alle kunne ikke holde appell, men budskapene på plakatene fungerte som mini-appeller. Hver plakat sa noe om engasjementet, og hvert budskap fungerte som et opprop, sier sosialantropolog Michelle A. Tisdel, som er faglig ansvarlig og kurator for utstillingen.
Hun var en av appellantene som var til stede under demonstrasjonen «We can’t breathe – rettferdighet for George Floyd» i Oslo sentrum i juni 2020. Dagen etter bestemte hun seg for å samle inn så mange av plakatene hun kunne gjennom prosjektet Lift Every Voice (LEV).
Ville ivareta plakatene
Hun ønsket å ta vare på stemmene for fremtiden, fordi de er en del av en viktig historie. Det er disse plakatene som nå er utgangspunkt for den nye utstillingen på Bymuseet.
– For meg er prosessen like viktig som historien. Det blir ingen pålitelige og flerstemmige historier uten god samfunnsdokumentasjon. Poenget med prosjektet LEV er å vise at historie er en del av hverdagen og angår oss alle, sier Tisdel.
I utstillingen får publikum se originale protestplakater fra demonstrasjonen, fotografier, filmklipp og refleksjoner fra noen av demonstrantene.
– Utstillingen gir oss et tidsbilde av antirasisme, demokrati og ytringsfrihet i Norge anno 2020, sier Tisdel.
Viktig Oslo-historie
Museumsdirektør Marie Skoie mener demonstrasjonen er en viktig del av Oslos historie.
– Bekjempelse av rasisme har lange historiske røtter, og denne demonstrasjonen har selv blitt historie. Vår opplevelse av hva som skjedde da og hva vi tenker om det nå, sier mye om dagens samfunn og hvilke holdninger vi tar med oss inn i fremtiden, sier hun.