- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
- – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024
- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
Rundt 400.000 mennesker, flesteparten fra den muslimske minoriteten rohingya, har ifølge FN flyktet over grensen fra Myanmar til Bangladesh.
Samtidig er det store humanitære behov blant utsatt sivilbefolkning i delstaten Rakhine, der volden har eskalert og den humanitære situasjonen blitt kraftig forverret de siste ukene, melder regjeringen.no.
Uvisst om situasjonen
FN og humanitære organisasjoner har måttet trekke personell ut av området på grunn av sikkerhetshensyn og restriksjoner fra myndighetene, noe som gjør det vanskelig å få presis informasjon om situasjonen i Rakhine.
– Vi er svært bekymret over at humanitære aktører ikke har tilgang i de mest utsatte områdene i Rakhine og appellerer til myndighetene i Myanmar om å la hjelpen komme frem. Rohingyaene i Myanmar trenger beskyttelse, grunnleggende menneskerettigheter og en varig løsning på spørsmålet om statsborgerskap. Vi støtter opp om uttalelsen fra FNs generalsekretær om at flyktningene har rett til å returnere, sier utenriksminister Brende.
Støtten fra Norge vil gå til tiltak både i Bangladesh og i Rakhine, gjennom humanitære organisasjoner som har mulighet til å få hjelpen frem.
Norge bidrar også med rundt 15 millioner kroner i støtte via FNs nødhjelpsfond CERF. Samlet norsk humanitær støtte til krisen i Rakhine og Bangladesh er på over 45millioner kroner.
Stavanger Aftenblad: Folket som kalles “verdens mest forfulgte minoritet”