- Hodejeger-hjelperen Rafael - 01.08.2018
- Historien om en scene - 10.04.2018
- Færre pleiehender på flere eldre - 07.03.2018
– Deltakere på norskkurs blir frustrert over at språket de lærer er ulikt det de møter i hverdagen. Norsk er jo ikke bare én ting, men mye forskjellig.
Det sier førsteamanuensis i norsk ved Høgskolen på Vestlandet, Eldar Heide, til forskning.no.
Han mener det at utlendinger ikke får opplæring i dialekter, er problematisk for integreringen.
– For å klare seg i dagliglivet i Norge er man avhengig av å forstå ulike dialekter. Da er det avgjørende at deltakere på norskopplæringen får hjelp og lærer flere varianter av språket, sier Heide.
Positivt med dialekt
I en undersøkelse som tok for seg språkholdninger i Oppdal, svarte de innfødte informantene at innvandrere som snakker dialekt, ble oppfattet positivt, skriver forskning.no. Og en annen undersøkelse fra Vinje viste at dialekt ikke bare ble oppfattet positivt i lokalmiljøet, men også andre steder som eksempelvis på jobbintervju.
Heide etterlyser nå en større bredde i norskopplæringen og mener dette kan bidra til at nye norskbrukere raskere blir i stand til å kommunisere på norsk og dermed også integreres bedre.
– Det er viktig å ta for seg hva ting heter på den lokale dialekten fra starten av og se på hvordan dialekten skiller seg fra det normerte språket, sier han.