Nesten 600 mennesker reddet

 
Foto: Laurin Schmidt
588 mennesker ble reddet om bord på redningsbåten Aquarius, som Leger Uten Grenser driver sammen med SOS MEDITEERANEE. Likevel mistenkes det at flere mennesker har druknet etter den dramatiske redningsaksjonen forrige uke.

– Én av de tre gummibåtene, som var overfylte med menn, kvinner og barn, kollapset og flere mennesker falt over bord. Vi gjorde alt vi kunne for å dra folk opp av sjøen, delte ut redningsvester og flytelementer. Selv om vi ikke så noen lik i sjøen, ble vi vitne til at mennesker forsvant ned i vannet. Det var en helt forferdelig situasjon, sier lege Seif Khirfan som befant seg på Aquarius til legerutengrenser.no.

Siden flere mennesker i gummibåten endte i vannet i Middelhavet, fikk flere av dem mild til moderat nedkjøling (hypotermi). Én av dem som ble reddet hadde fått hjertestans og ble transportert til Italia i helikopter. Leger Uten Grenser behandlet også pasienter som hadde fått skader på reisen gjennom Libya, et land hvor flyktninger og migranter risikerer å bli utsatt for ekstrem vold og utnyttelse. 

Gjennom Libya – vold og utnyttelse
– En mann hadde et månedsgammelt og åpent brudd i ankelen, som også var ute av ledd. Han fortalte meg at det hadde skjedd mens han forsøkte å unnslippe skyting i Libya. En annen hadde brukket armen for en uke siden da han hadde blitt vilkårlig fengslet i Libya, forteller Khirfan. 

De fleste som Leger Uten Grenser redder på Middelhavet har reist gjennom Libya på vei mot Europa. Flere har blitt holdt fengslet under svært umenneskelige forhold i Libya. Leger Uten Grensers team har hørt mange grusomme historier om hvordan mennesker har blitt utsatt for vold, seksualisert vold, tortur og utnyttelse, ofte i møte med menneskesmuglere, væpnede grupper og militser.

Det er ulike grunner til at mennesker velger å ta den farlige veien over til Europa, men når de først befinner seg på sjøen i overfylte må de bli reddet og brakt til sikkerhet. De fleste har ikke redningsvester og mange kan ikke svømme. Det er et spørsmål om liv og død – risikoen for å drukne er alltid til stede.  

– Disse menneskene ville ikke risikert sine egne eller barnas liv hvis det fantes bedre alternativer. EU og myndighetene i andre europeiske land må sørge for at det finnes trygge og lovlige måter å søke om asyl på og etablere lovlige migrasjonsruter. Vi kan ikke fortsette å godta at desperate mennesker blir tvunget til å ta den livsfarlige ferden over Middelhavet, sier prosjektkoordinator på Aquarius, Luca Salerno.